• januari 05, 2019
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Nog nooit waren er zoveel kapperszaken. Terwijl het aantal kappers de afgelopen tien jaar nauwelijks van zijn plaats is gekomen, schieten kapsalons juist als paddenstoelen uit de grond. Waren er in 2007 nog 17.000 kapperszaken, dit jaar ligt dat aantal maar liefst 10.000 hoger.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging is met name toe te schrijven aan de toename van het aantal thuiskappers of coiffeurs met een minisalon aan huis. De totale omzet steeg in dezelfde periode met 200 miljoen tot 1,7 miljard euro in 2017.

Net als tien jaar geleden telde Nederland vorig jaar zo’n 45.000 kappers. De flexibilisering van de arbeidsmarkt heeft zich ook verspreid over de kappersbranche: het aandeel zelfstandigen steeg de afgelopen tien jaar van 43 naar 49 procent. Het aantal knippers in loondienst daalde licht.

De Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO) noemt deze trend op termijn een gevaar voor het voorbestaan van het vak. “Leerling-kappers worden opgeleid in grote kapsalons, niet bij iemand thuis”, stelt manager belangenbehartiging Gert-Jan Deben. “Als iedereen voor een thuiskapper 

Met een aantal van 2165 liggen de meeste kapsalons in de regio Rotterdam. Deze regio kende met 885 ook de grootste absolute toename van kapperszaken in de afgelopen tien jaar. De regio Amsterdam en de regio Utrecht maken de top drie compleet.
Met 2,3 kapperszaken op duizend inwoners kent Zeeuws-Vlaanderen de hoogste dichtheid salons. De regio Den Haag is met 1,3 kapsalons hekkensluiter. In Noord-Friesland steeg het aantal kapperszaken met een toename van 84% het hardst.

Ook in het straatbeeld is de opkomst van kapsalons te zien. In de relatief kleine binnenstad van Gouda zijn in 27 panden kapsalons gevestigd. In heel Gouda zijn er volgens een betrokkene bij de Kappersbond tenminste 81 officiële kapsalons en dat aantal breidt maar uit. Dat geeft ook zorgen want het is duidelijk te zien dat een aantal recent geopende kapsalons in de Goudse binnenstad geen tot nauwelijks klanten binnen krijgt.