• mei 14, 2019
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

De Nederlandse kaassector heeft zijn krachten gebundeld om mensen te helpen voor Goudse kaas van eigen bodem te kiezen. Veel Nederlanders denken namelijk ten onrechte dat de Goudse kaas die zij kopen altijd uit eigen land komt. Dat is echter lang niet altijd het geval, terwijl hun voorkeur daar wel naar uitgaat, blijkt uit onderzoek. Daarom start de kaassector een campagne die mensen bewust maakt dat Goudse kaas die écht uit Nederland komt, te herkennen is aan het Gouda Holland-keurmerk op de verpakking

Van de Nederlanders vindt 65 procent dat Goudse kaas alleen in Nederland mag worden gemaakt, concludeert onderzoeksbureau PanelWizard. Toch wordt Goudse kaas over de hele wereld geproduceerd. Dat geldt echter niet voor echte Gouda Holland-kaas. Dat is een 100 procent Nederlands product, beschermd door de EU, net zoals champagne. “Als mensen Goudse kaas kopen, verwachten ze dat het Nederlands is. Alleen bij kaas met het Gouda Holland-keurmerk te herkennen aan de zegel ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ weet je zeker dat de Goudse echt uit Nederland komt,” zegt Johan Schildkamp van de Nederlandse Zuivel Organisatie. “Omdat de kaassector in Nederland vindt dat Nederlanders het recht hebben te weten uit welk land hun Goudse kaas komt, starten we deze campagne.”

Onder andere FrieslandCampina, DOC Kaas en Rouveen Kaasspecialiteiten hebben hun krachten gebundeld voor de campagne. Zij maken Gouda Holland-kaas volgens het eeuwenoude recept met Nederlandse melk. De kaas is op houten planken gerijpt en regelmatig gekeerd. “En dat proef je,” zegt Klaas Hokse algemeen directeur van Rouveen Kaasspecialiteiten, dat al sinds 1905 kaas maakt. “Kaasmeesters waarborgen continu de kwaliteit, zodat alleen díe kaas die voldoet aan alle eisen van de BGA-erkenning, Gouda Holland mag heten. Wij zijn er trots op dat onze Goudse kaas daaraan voldoet en vinden het jammer dat mensen onbedoeld Goudse uit het buitenland eten. Want echte Gouda Holland-kaas is echt het lekkerst.”