De winkelleegstand in Nederland is het afgelopen jaar teruggelopen naar 6,7 procent. Het is het vierde jaar op rij dat er minder winkels leegstaan, meldt marktonderzoeker Locatus. Een jaar terug bedroeg de leegstand nog zeven procent.

Waar de leegstand de voorgaande jaren afnam doordat lege panden een nieuwe invulling kregen – met name horeca en diensten – komt de nieuwe daling vooral doordat veel panden een andere functie hebben gekregen. Tweeduizend verkooppunten zijn in 2018 omgebouwd naar een niet-retailpand. Vooral de ombouw naar woningen vond volgens Locatus op grote schaal plaats.

Het totaal aantal detailhandelspanden liep met twee procent terug naar bijna 93 duizend. De gemeente met relatief de sterkste daling is Noord-Beveland (min dertien procent), terwijl in absolute zin de meeste panden in Eindhoven verdwenen (tachtig). De grootste daling noteert Locatus in de branche huishoudelijke artikelen, waar dertien procent van de winkels verdween.

Het aantal leegstaande winkelmeters liep het afgelopen jaar terug van 7,2 naar 6,7 procent. De sanering ging volgens Locatus in 2018 ‘sneller dan ooit’, wat zou wijzen op structurele problemen in de retail. Ook voor dit jaar verwacht het bureau dat de leegstand verder terugloopt, met als gevolg dat het winkelaanbod voor de Nederlandse consument afneemt.

Ook in de binnenstad van Gouda neemt de leegstand van winkels zichtbaar af. De meest recente invullingen bevinden zich Achter de Waag waar Wokamor een tweede pand betrok (zie foto), aan de Kleiweg waar een massagewinkel naast het ANWB-filiaal komt en aan de Korte Tiendeweg waar een filiaal van Appel & Ei wordt gevestigd in het voormalige pand van VanHaren.
Dat hier ook winkelpanden tot woonhuizen zijn gemaakt is te zien in de Doelenstraat en in de Zeugstraat waar de winkel van Kokkerie tot woonhuis is verbouwd.