• juli 21, 2021
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Het was een begrip in de binnenstad van Utrecht: boekhandel Broese aan de Stadhuisbrug tegenover de Winkel van Sinkel (zie foto). Ruim veertig jaar zat boekhandel Broese daar. De boekhandel verhuisde vorig jaar april naar een nieuwe winkel in Post Utrecht aan de Oudegracht 112-b.

Verdeeld over 1800 vierkante meter vindt men hier niet alleen zo’n 90.000 boeken, maar ook tijdschriften, boekgerelateerde producten, spellen, puzzels, muziek, papier en schrijfwaren.
Het voormalige pand aan de Stadhuisbrug 5 in de binnenstad van Utrecht wordt deze zomer omgetoverd tot een duurzaam warenhuis. Green UP is naar eigen zeggen het grootste in zijn soort en ‘hét antwoord op dagelijks duurzamere keuzes vanaf een laagdrempelige prijs’.

Het voormalige pand van boekenwinkel Broese telt ruim 1400 vierkante meter en zal de komende 2,5 jaar dienen als verzamelplaats voor duurzame ondernemers. Er zullen diverse shop-in-shops zijn, onder meer op het gebied van wonen, fashion, textiel en beauty. In de botanische binnentuin komt een restaurant.

Een van de ondernemers die heeft meegeholpen aan het verwezenlijken van het warenhuis is de duurzame startup The Substitute. “Wij hebben ons uiteindelijk teruggetrokken. De huur is heel hoog en het is een te korte periode om het rendabel te maken voor ons. Ondanks dat we het goed vinden dat de gemeente op deze manier een juiste stap zet richting een circulaire maatschappij, vinden we dat ze toch te veel hangen naar commercieel gewin”, aldus oprichter Machteld Rijnten.

De inrichting van het warenhuis gaat voor een groot deel uit circulaire, gerecyclede of hergebruikte items bestaan. Naar verwachting opent het warenhuis in augustus. Er worden nog meer ondernemers gezocht, zoals een kapper en een repairshop.