• mei 06, 2019
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

ABN Amro verwacht dit jaar een faillissementstoename van 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat geldt voor bedrijven en instellingen in alle sectoren.
Het faillissement van Sissy-Boy, Coolcat en drukkerij Roto Smeets is slechts een voorbode van wat nog komen gaat.

Oorzaak is de wereldwijde groeivertraging van de economie, aldus de bank. ABN Amro verwacht een afnemende groei van 1,4 procent en dat voelt het bedrijfsleven direct, stelt de bank in een rapport.
Als de economische groei afneemt, komen er minder banen bij. Ook neemt de particuliere consumptie af en geven mensen minder geld uit. Daar bovenop is het consumentenvertrouwen al flink gedaald, stelt de bank, waardoor mensen terughoudend zijn met hun uitgaven.

Vooral sectoren als de detailhandel, de autohandel en vrijetijdsbesteding zouden lijden onder de afnemende groei van de particuliere consumptie en het dalende consumentenvertrouwen.
In de horeca zou het gaan om een toename van 27 procent ten opzichte van de afgelopen twaalf maanden, in de autobranche om 37 procent en in de landbouw 9,5 procent. In de horeca hebben bedrijven vooral last van een toename van het aantal concurrenten.
‘Kleine autobedrijven missen de aansluiting met de voortschrijdende techniek’, zegt Loek Caris, sectoreconoom bij de ABN Amro. ‘Auto’s zijn steeds meer rijdende computers. Kleinere garages hebben moeite die ontwikkelingen bij te houden.’

In de horeca is op sommige plaatsten sprake van overaanbod, zegt hij. ‘We maken in Nederland een inhaalslag qua buitenshuis eten. Er komt veel horeca bij, op sommige plekken te veel. De zwakkere broeders kunnen het niet bolwerken. Het aanbod loopt harder op dan de vraag.’
Ook in de bouw neemt het aantal faillissementen volgens ABN met 10 procent of meer toe. Het aantal eenmanszaken in deze sector is de laatste jaren sterk gestegen, aldus de bank en zij zijn relatief kwetsbaar wanneer projecten worden uitgesteld. Dat komt vooral in de bouw nogal eens voor, aldus ABN.