• juni 29, 2020
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Vijf jongens van 15 jaar hebben vorige week vrijdagavond onmiddellijk hun werk bij fastfoodketen New York Pizza moeten staken. Zij waren na 21.00 uur en zelfs om 23.00 uur nog aan het werk, terwijl dat niet is toegestaan. Dit werd geconstateerd bij een grootscheepse controle van de Inspectie SZW met gemeenten en de politie. De Inspectie SZW spreekt van ‘verboden kinderarbeid’.
Hierover berichtte het AD.

De Inspectie SZW heeft al vaker aan de bel getrokken over misstanden in de maaltijdbezorging. Die markt zit de laatste jaren flink in de lift. Niet alleen het aantal bezorgers is daardoor flink gestegen, ook worden de bezorgjongens en -meisjes steeds jonger, zo constateert de toezichthouder. ‘Dat brengt allerlei risico’s met zich mee, zoals werken onder tijdsdruk, onveilige verkeersomstandigheden en het uitvoeren van betalingen’, aldus een zegsvrouw van de Inspectie SZW.

Uit eerdere controles bleek al dat er het nodige mis is in de sector. Zo blijken bedrijven vaak niet te weten wat er wettelijk wel en niet is toegestaan. Ook krijgen bezorgers te weinig betaald of werken ze te lang of op momenten dat ze volgens de Arbeidstijdenwet niet mogen werken. De overtredingen spelen bij zowel de grote ketens als bij de kleinere eetgelegenheden.

Om jongeren beter te beschermen, is er vanaf 1 juli een verbod op maaltijdbezorging onder de 16 jaar van kracht.