• mei 28, 2020
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Na een niet eerder vertoonde terughaaloperatie zijn bierbrouwers nu bezig met het leveren van ongekend grote biervolumes aan de horeca, in aanloop naar de heropening op maandag 1 juni. Bierbrouwerij AB Inbev, in volume gemeten de grootste brouwer ter wereld, brengt deze week circa 750.000 liter vers bier naar zo’n achtduizend cafés en restaurants in Nederland die hun bieren tappen.

“Het voelt alsof duizenden zaken voor het eerst de deuren openen. De horecaondernemers hebben ook niet stilgezeten, er is veel opgeknapt en verbouwd. Het lijkt soms echt of het nieuwe zaken zijn”, zegt Mark Hanssen, directeur horeca bij AB Inbev Nederland.

Toen de tap op 15 maart plotsklaps dichtging, moest de brouwer meer dan een miljoen liter bier terughalen. “Bier heeft een houdbaarheidsdatum. Als een fust is aangeslagen, kan dat gekoeld drie tot vier weken goed blijven.” Dat bepaalde voor de brouwer of het bier moest worden teruggehaald of niet. Aangezien de sluiting langer dan drie weken zou duren, werd die keuze voor ze gemaakt.

“De meeste zaken hebben een paar soorten bier op tap en dan zijn er ook nog zaken met een tank in de kelder, dan heb je het over volumes van 500 of 1.000 liter”, vertelt Hanssen. Ook dat bier moest terug. “De bierplas werd steeds groter en je spoelt dat niet zomaar even door het putje.” Het teruggehaalde gerstenat werd naar een verwerkingsbedrijf gebracht, waar het werd verwerkt tot veevoer of andere producten.

Vooruit kijken
AB Inbev verwacht dat het biervolume dat dit jaar over de toog gaat zo’n 40 tot 50 procent lager zal uitkomen dan vorig jaar. “In april en mei zaten we meer dan 100 procent in de min als gevolg van het terughalen, in juni hopen we op 35 tot 40 procent van het volume van vorig jaar.” Dat zal dan in de zomermaanden naar verwachting iets verder oplopen. “Richting het eind van het jaar hoop je op 80 procent te zitten, maar het blijft koffiedik kijken.”