• mei 18, 2020
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

De bierbrouwers lijden onder de sluiting van de horeca. Voor april is de verkoop van bier opnieuw gedaald. Voor de maand april is dat gemiddeld 32 procent, zo melden de brouwers. Kleinere brouwerijen, die voor het overgrote deel aan horeca leveren, hebben vaak zelfs te maken met nog grotere dalingen tot ruim 70 procent. Dit schreef afgelopen week het AD.

De pijn is in de gehele biersector voelbaar, zo laat Lucie Wigboldus, directeur Nederlandse Brouwers, weten: ,,Kleine en grote brouwerijen zien hun bierverkoop nu al twee maanden op rij dalen en ook in de maand mei verwachten we soortgelijke cijfers. Grote evenementen, festivals en sportwedstrijden zijn afgelast, en de horeca is al sinds 15 maart gesloten. Voor brouwerijen die voor het grootste gedeelte van de horeca afhankelijk zijn, betekent dit een sterk dalende productie en omzet.”

Dat we thuis meer consumeren, vangt de klappen nauwelijks op, aldus Wigboldus. “Thuisverbruik is slechts met 4 procent gestegen en compenseert bij lange na niet het verlies in de horeca.”
Hoewel de horeca gedeeltelijk weer opengaat, is het leed nog niet geleden, denken de brouwers. “Dit is een eerste start, en iedereen kijkt er enorm naar uit om weer samen met vrienden en familie op het terras een biertje te drinken”, vervolgt Wigboldus. “Het ziet er helaas naar uit dat het nog lang gaat duren voordat alles weer ‘normaal’ is.”

Brouwers roepen daarom het kabinet op om met aanvullende steunmaateregelen te komen voor zowel de horecasector als toeleveranciers. Het gaat hier bijvoorbeeld om huurcompensatie vanuit de overheid voor de periode dat de horeca slechts gedeeltelijk open is en het bieden van aanvullende regelingen die ondernemers voor de lange termijn ondersteunen tijdens deze crisis. Deze aanvullende maatregelen zijn volgens hen noodzakelijk voor veel bedrijven om deze crisis het hoofd te kunnen bieden.