• januari 10, 2021
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Veel winkeliers zullen failliet gaan als de overheid de lockdown na 19 januari verlengt. Dat stelt Blokker-eigenaar Michiel Witteveen tegenover het FD.

Volgens Witteveen denkt het kabinet veel te lichtzinnig over het verlengen van de lockdown. “Straks hebben we een pyrrus-overwinning: het aantal besmettingen naar beneden, maar de 800 duizend mensen die in de retail werken op straat.” Een Pyrrus-overwinning stamt uit de Griekse mythologie en staat voor een oorlog zonder winnaars.

Half december kondigde het kabinet een lockdown van vijf weken aan, waarbij alle niet-essentiële winkels hun deuren moesten sluiten. Wat niet-essentieel is, is zeer voor discussie vatbaar. Het lijkt vrijwel zeker dat de lockdown met tenminste twee weken wordt verlengd. RIVM-directeur Jaap van Dissel verwacht zelfs geen versoepelingen vóór half februari. “Ontzettend veel winkeliers kunnen het niet betalen als zij nog weken dicht moeten blijven”, zegt Witteveen. Volgens de Blokker-eigenaar ‘draait de overheid een hele bedrijfstak in een keer de nek om’.

De steunpakketten waar de retailers aanspraak op kunnen maken, zijn volgens de ondernemer een doekje voor het bloeden. De overheid compenseert een deel van de loonkosten, maar het restant is voor de winkelier – wiens omzet vaak volledig is opgedroogd. “En de tegemoetkoming in de vaste lasten is maximaal twintigduizend euro per bedrijf. Dat is voor iemand met één winkel een hele goede regeling, maar voor een groot winkelbedrijf is het niets.” Daarnaast arriveert bij veel winkeliers de komende weken de voorraad voor het voorjaar, die al maanden geleden is besteld en nog betaald moet worden. De vele honderden zo niet duizenden tijdelijke pop-up winkels in ons land kunnen op geen enkele steunmaatregel aanspraak maken.

Blokker zelf zal een langere sluiting wel overleven, stelt Witteveen. Hij wijst op de positieve resultaten voorafgaand aan de lockdown. “Maar straks gaan mijn winkels weer open in een verder lege winkelstraat. Wat hebben we daar aan?”

‘Boete? Jammer dan’
Ton Kelders, eigenaar van twee kledingzaken in Nieuwegein en Maarssen, opent hoe dan ook zijn deuren op 20 januari. Dat zegt hij tegen de NOS. “Anders is het einde verhaal”, aldus de winkelier. Mocht de lockdown verlengd worden, dan riskeert de ondernemer een boete als hij opengaat. “Die wordt ook niet betaald, want ik weet niet waarvan”, zegt hij. “We hebben niks te verliezen. Het is nu zat geweest, we moeten nu iets doen.”

Ook in Eindhoven ging vandaag een restaurant open. Na een boze brief van de gemeente, een waarschuwing en een bezoek van boa’s is het weer dicht. Zo langzamerhand vliegt de sluiting niet alleen de betrokken ondernemers maar ook de doorsnee consument naar de keel. Mensen zien tot wanhoop de zinloosheid van de maatregelen: verplichte mondkapjes die volgens het RIVM niet helpen, de ene winkel dicht en de andere open (de bonbonzaak mag open maar wie nieuwe schoenen nodig heeft moet ze online bestellen. Printerpapier alleen online te bestellen, hoewel dat nu toch echt essentieel is) en de meeste horecazaken dicht terwijl het aantal besmettingen niet daalt (en sluiting dus ook zinloos is). Een mens is een sociaal wezen en dus gaan mensen elkaar opzoeken. Dat betekent dat het kabinet de mensen de huizen injaagt, terwijl daar (in bepaalde, vooral religieuze) kringen de besmettingen optreden. Steeds meer mensen zien daarom de onlogica van de maatregelen in, worden bozer en bozer en de lontjes worden overal korter.