Audax Groep, het moederbedrijf van onder meer Marskramer en AKO, neemt de 273 winkels van Bruna over van Shared Stories Group, de enige aandeelhouder van Bruna. De boekwinkelketen blijft wel onder zijn eigen naam opereren.

Het plan wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar afgerond. De transactie is onder andere onderworpen aan de goedkeuring van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Nadat de samensmelting van beide partijen is goedgekeurd, heeft de Audax Groep straks een omzet van 350 miljoen euro, 1700 medewerkers en een retailnetwerk van zo’n 1300 eigen winkels, franchisenemers en aangesloten ondernemers. Op het hoofdkantoor van Bruna werken momenteel zo’n 85 mensen. Financiële details worden niet bekend gemaakt.

Audax Groep meldt dat met de overname van Bruna een leidend merk aan zijn portfolio wordt toegevoegd. Beide partijen verwachten door schaalvoordelen, een grotere inkoopkracht en gecombineerde knowhow sterker en efficiënter in de markt te opereren. Daarnaast zou de samensmelting zorgen voor optimalisatie en kwalitatieve versterking van het gecombineerde netwerk van detailhandel in steden, dorpen en drukbezochte locaties zoals stations en vliegvelden. “Bruna is een iconisch merk en gaat binnen Audax Groep een prominente rol vervullen in de verdere uitvoering van onze strategie als logistieke retailer”, meldt Audax-ceo Casper de Nooijer.

Vorige maand kwam Audax Groep nog in het nieuws, omdat het amper producten leverde aan franchisenemers van dochterformule Marskramer. Audax nam in het voorjaar de winkels en groothandelsorganisatie van Marskramer over van Blokker Holding. Daarnaast is het bedrijf sinds vorig jaar eigenaar van The Read Shop.

In Gouda zit één vestiging van Bruna en wel in de Nieuwe Marktpassage in de binnenstad.