• februari 23, 2021
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Nu de horeca waarschijnlijk langer de deuren gesloten moet houden, pikt Koninklijke Horeca Nederland het niet meer. De brancheorganisatie stapt naar de rechter om een snelle heropening en een beter steunpakket af te dwingen.
De verplichte horecasluiting drukt disproportioneel op de branche. Keer op keer blijft perspectief uit met als gevolg dat veel horecaondernemers tegen enorme (financiële) problemen aanlopen”, klinkt het. KHN start daarom een bodemprocedure en vraagt de rechter tegelijkertijd om spoedvoorzieningen te treffen om de horeca zo snel mogelijk te heropenen.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen vindt het onacceptabel als er vanaf 2 maart geen enkele versoepeling voor de horeca komt. Restaurants en cafés zitten sinds halverwege oktober op slot, discotheken en nachtclubs zijn al bijna een jaar dicht. ‘De verplichte horecasluiting plus het feit dat de steun vanuit de overheid niet 100 procent van de lasten dekt, betekent dat veel ondernemers het faillissement in de ogen zien, met alle gevolgen – zowel zakelijk als privé – vandien’, reageert Willemsen geërgerd.

Al sinds vorig jaar vraagt KHN het kabinet om met een wetenschappelijke onderbouwing te komen voor de strenge maatregelen voor de horeca, maar tot grote ergernis van de brancheorganisatie blijft de onderbouwing uit. Met de bodemprocedure hoopt de KHN inzage te krijgen in de adviezen en onderzoeksrapporten die de overheid gebruikt in zijn besluitvorming.

Met deze stap van de horeca komen er steeds meer barsten in het onduideljke en tegenstrijdige beleid rond corona van het kabinet. Ook op straat is te merken dat het publiek dit beleid niet meer accepteert. De centrummanagers in ons land hebben zich verenigd en hebben een beroep gedaan om de noodlijdende binnensteden te redden. Steeds meer winkels gaan gewoon open uit noodzaak. Bij veel kappers hangen op de etalages de 06-nummers zodat ze bij klanten thuis kunnen komen knippen. Voorzichtig, want er wonen verraders in de straat.
Het land is het spuugzat, dat is wel duidelijk.