• december 29, 2021
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Meer dan de helft van de Nederlanders verwacht tegen 2030 bijna nergens meer met contant geld te kunnen afrekenen. Dit blijkt uit onderzoek van Knab, aldus het AD.

Het aantal consumenten dat nog munten en briefpapier in zijn portemonnee heeft, daalt al jaren gestaag. In 2014 gaf in een vergelijkbaar onderzoek nog 95 procent geld op zak te hebben, nu is dat 82 procent, aldus het onderzoek onder ruim 1000 consumenten.

Volgens het onderzoek zit in een doorsnee portemonnee 50 euro. Doorsnee wil zeggen: de helft van de ondervraagden heeft meer en de andere helft minder dan 50 euro in de portemonnee. Gevraagd naar de redenen zeggen veel mensen dat ze betalen met contant geld veiliger vinden dan betalen met de smartphone of betaalpas.

Een andere reden is dat mensen het gevoel hebben dat ze zo beter grip houden op hun financiën. De grootste fans van contant geld zijn te vinden in het noorden van het land. Inwoners van Drenthe, Friesland en Groningen hebben met 75 euro het meeste geld in de doorsnee portemonnee. En in tegenstelling tot de rest van het land ziet daar een minderheid (44 procent) contant geld vóór 2030 verdwijnen. Van alle Nederlanders denkt 57 procent dat.

In Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland hebben inwoners met 48 euro de lichtste doorsnee portemonnee. En in Limburg en Noord-Brabant denken de meeste mensen dat contant geld vóór 2030 verdwijnt.

Cash blijkt het vaakst uitgegeven te worden in de horeca. Bijna een op de vier mensen die weleens met contant geld betaalt, doet in een café of restaurant. Ook op de markt, in winkels en in de supermarkt worden – vooral kleinere bedragen – nog contant betaald.