• mei 11, 2020
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

De winkelverkopen in de eurozone zijn in maart stevig gedaald door de uitbraak van het coronavirus en de beperkende maatregelen om de ziekte in te dammen. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat.
Volgens Eurostat namen de detailhandelsverkopen in de negentien eurolanden gemiddeld met 11,2 procent af ten opzichte van februari. Er waren scherpe dalingen te zien bij verkopen van non-food producten en brandstof, bijvoorbeeld omdat er veel minder werd gereden met de auto. Wel nam de verkoop van levensmiddelen, drank en tabak toe omdat mensen massaal boodschappen gingen hamsteren met het oog op de crisis.

Voor de gehele Europese Unie tekende Eurostat een daling van 10,4 procent bij de winkelverkopen op. Binnen de EU werden de grootste afnames gemeten in Bulgarije, Frankrijk en Luxemburg. Alleen in Ierland was een miniem plusje te zien. Voor Nederland werden geen cijfers gemeld.

De verkopen kwamen ook onder druk te staan omdat in veel landen winkels en winkelcentra werden gesloten. Binnen de productcategorieƫn waren de sterkste verkoopdalingen te zien bij kleding, schoeisel, elektronica, meubilair en boeken. De onlineverkoop nam toe omdat mensen meer via het internet winkelden.