• juli 08, 2019
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Detailhandel Nederland voelt de concurrentie van Aziatische webshops zoals van Alibaba. De belangenbehartiger van ruim 100.000 winkeliers in Nederland vindt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie.
‘Er zijn talloze voorbeelden van buitenlandse handelaren die de Europese regels rondom veiligheid en kwaliteit van producten en de bescherming van Nederlandse consumenten niet respecteren’, aldus een woordvoerster van Detailhandel Nederland in de Telegraaf.

Onlangs publiceerde een Deense consumentenorganisatie een onderzoek waaruit bleek dat bij een testaankoop van 29 stukken speelgoed, één op de drie illegale chemicaliën bevatte.
Detailhandel Nederland wil dat er een gelijk speelveld is voor alle winkeliers. ‘We streven naar een hoog niveau van bescherming voor consumenten en milieu. Dit kan alleen als elke onderneming – of het nu een Nederlandse winkel is of een buitenlandse webwinkel – die actief is op de Europese markt aan dezelfde standaarden en verplichtingen wordt gehouden.’

In een rapport, geschreven in samenwerking met Thuiswinkel.org, pleit de brancheclub voor onderzoek naar de omvang van de directe importen en hun economische, juridische, fiscale en milieueffecten op consumenten en bedrijven in de EU. Er moet tevens beter toezicht en coördinatie van toezicht gehouden worden tussen de verschillende nationale en Europese toezichthouders.
Recent nog uitte VVD-Kamerlid Arne Weverling zijn zorgen over de pakketbezorging vanuit landen als China die onder de kostprijs worden verzonden. Ook worden producten onder de €22 van buiten de EU vrijgesteld van het betalen van btw en hoeven buitenlandse handelaren niet altijd mee te betalen aan de Nederlandse initiatieven voor het inzamelen en hergebruiken van afval waardoor de Nederlandse winkeliers dus voor de kosten moeten opdraaien.