• oktober 15, 2019
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Voortaan kunnen winkeliers digitaal aangifte doen van stelend personeel. De namen van de betreffende medewerkers worden genoteerd in een waarschuwingsregister. Bedrijven die op zoek zijn naar persoon kunnen op deze manier controleren op potentiële werknemers op de zwarte lijst staan. Detailhandel Nederland hoopt dat ondernemers hierdoor weer vaker aangifte gaan doen. Dit staat te lezen op zakelijk dagblad.nl.

‘Voorwaarde voor registratie is namelijk dat er aangifte is gedaan. Veel winkeliers laten dit vaak schieten door gebrek aan tijd en omdat het digitaal nog niet mogelijk is. Voor interne diefstal gaat dit dus veranderen. MKB’ers hoeven voortaan niet meer zelf naar het politiebureau, maar kunnen via een e-loket aangifte doen. Wij hopen dat deze maatregel helpt de forse schade door diefstal te verminderen’, aldus Bert van Hees, adjunct-directeur van Detailhandel Nederland.

Aangifte doen van consumenten en klanten die stelen is digitaal nog niet mogelijk. ‘Helaas niet. De politie werkt al een tijd aan zo’n systeem, maar het is nog steeds niet operationeel. Wat ons betreft gaat dit e-loket zo snel mogelijk de lucht in. Uit nieuw onderzoek blijkt opnieuw dat eigenlijk alle winkeliers met winkeldiefstal worden geconfronteerd, maar dat de dieven er makkelijk mee wegkomen omdat de politie vaak niet eens meer wordt gebeld’, laat Van Hees weten.

Van Hees doelt hiermee op een enquête onder honderden leden van het Vakcentrum, een organisatie voor zelfstandige ondernemers in de detailhandel. Uit dit onderzoek blijkt dat negen van de tien winkeliers regelmatig te maken krijgt met diefstal. Een op de vijf ondernemers wordt zelfs iedere dag (meermalen) bestolen. In bijna de helft van de winkels was het afgelopen jaar sprake van agressie en geweld. Een kwart van de ondernemers meldt vernielingen. Toch doet een op de drie ondernemers geen aangifte meer van winkeldiefstal. Het kost te veel tijd en moeite. Ook wordt aangegeven dat de politie vaak niks meer laat horen.