• juni 07, 2019
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

De kaasmarkt van afgelopen donderdag stond vooral in het teken van de Gouda Cheese Awards. Deze keuring van de volgens consumenten lekkerste Nederlandse kaas bestaat sinds 2014 en heette tot het begin van dit jaar Hollandse Kaaskeuring. Maar de organisatie, het Nationaal Kaas Keur Concours (NNKC), vond een andere meer internationale naam beter en koos daarom dit jaar voor het eerst de naam Gouda Cheese Awards.

De kaasmarkt op de Goudse Markt werd om 10.00 uur officieel geopend door waarnemend burgemeester Mirjam Salet en de tv-journaliste Janny van der Heijden, bekend van Heel Holland Bakt. Na de opening liepen zij een rondje over de kaasmarkt en Janny van der Heijden deed een keer met boer Willem de Wit het bekende ‘handje-klap’dat werd gefilmd door SBS6 (zie foto).
De beide dames namen daarna zitting in de jury op een fraai podium dat was opgesteld voor de Waag. De speaker van de kaasmarkt van deze donderdag was tevens de ceremoniemeester van de hele keuring.
Rond 12.30 uur werden de winnaars van de, volgens consumenten, lekkerste kazen bekend.
De lekkerste Goudse belegen light is Calora 18% Pikant. Deze kaas van Veldhuyzen Kaas won goud bij de Gouda Cheese Awards 2019. In de categorie Goudse jong belegen 48+ ging de eerste prijs naar Klaver Kaas van Vandersterre Vers concepten (Dupontcheese). De kazen dragen een jaar lang het predicaat ‘lekkerste kaas van Nederland’. De glazen trofeeën werden uitgereikt door Frau Antje.
In de categorie Goudse belegen light ging zilver naar Roemer Light 35+ gerijpt van Van der Heiden Kaas. Vergeer Gouwenaar Light 35+ Pikant van Vergeer Holland was goed voor brons. Zilver in de categorie Goudse jong belegen 48+ werd Bonck van Blesckens van De Graafstroom en Holland Master van Royal FrieslandCampina verdiende brons.

Volgende week is er natuurlijk weer een kaas- en ambachtenmarkt. Die kaasmarkt staat in het teken van Goudse schoolkinderen en staat daarom bekend als de Kinderkaasmarkt. Een paar honderd schoolkinderen komen kijken naar de kaasmarkt, doen ook een keertje ‘handje-klap’ en krijgen uitleg over kaas en de kaashandel. Achter de Waag staan oud-hollandse spelletjes.