• april 02, 2019
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Het is bijna zover: donderdag 4 april wordt de eerste kaasmarkt op de Markt in Gouda gehouden. Het wordt een hele bijzondere kaasmarkt met een paar officiële momenten.
Tientallen schoolkinderen gaan in klederdracht vanaf de Agnietenkapel naar de Blauwstraat. Daar halen ze de eerste kazen rond 9.15 uur vanaf de Turfmarkt op. Met het draaiorgel voorop lopen zij achter de handkarren met kazen naar de kaasmarkt.

Om 10.00 uur wordt de eerste kaasmarkt officieel geopend door de Amerikaanse ambassadeur in ons land, Pete Hoekstra, samen met de waarnemend burgemeester van Gouda, Mirjam Salet.
Voor de ambassadeur is vervolgens een Gouds ochtendprogramma ontwikkeld waarbij hij onder meer Museum Gouda bezoekt.

Na de kaasmarkt begint om 12.30 uur achter het stadhuis op de Markt het volgende officiële moment onder leiding van het Genootschap Graaf Floris. Allereerst wordt de waarnemend burgemeester beëdigd als Opper-Waegemeester. Deze functie krijgt iedere burgemeester van Gouda. Daarna worden de Amerikaanse ambassadeur en een van de directeuren van FrieslandCampina, Yves Vancollie, tot Ere-Waegemeester benoemd. FrieslandCampina is één van de financiers achter de nieuw te openen Cheese Experience in de voormalige bioscoop tegenover de Nieuwe Marktpassage.
Het ritueel rond de Waegemeesters vindt plaats op een podium achter het stadhuis op de Markt en is door iedereen bij te wonen.
Op de foto bij dit bericht werd Jaap Smit, CdK van Zuid-Holland, in april 2017 benoemd tot Ere-Waegemeester.