• september 04, 2019
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Winkeliers krijgen toch niet meer tijd om sigaretten en andere rookwaar uit het zicht te halen. Staatssecretaris Blokhuis wijst het verzoek van VVD om retailers hier langer de tijd voor te geven af, schrijft de NOS.

VVD pleitte eerder voor het verzetten van de huidige deadline die staat op 1 januari 2021. Vanaf dan moet alle tabak zijn afgeschermd. VVD-Kamerlid Hayke Veldman stelde eerder dat winkeliers een fors bedrag moeten neerleggen om de rookwaar onzichtbaar neer te zetten. “Dan moeten we ook zorgen voor een goede overgangsperiode”, lichtte zij toe.

Blokhuis vindt daarentegen dat winkeliers voldoende tijd hebben gekregen om hun rookwaar op een andere plek te zetten, aangezien in 2017 al bekend was dat deze maatregel eraan zou komen. “Dit kan echt geen verrassing zijn. Het komt niet uit de lucht vallen.”

Sigarettenautomaten en andere zelfbedieningsopties voor tabak, waaronder zogenaamde graaibakken, worden vanaf 2022 verboden mede om te voorkomen dat jongeren zonder zich te identificeren sigaretten kunnen kopen.
Het uitstalverbod gaat gelden voor alle verkooppunten waar tabakswaren deel uitmaken van een breder verkoopassortiment, waaronder behalve supermarkten, ook tankstations, gemakszaken, drogisterijen, horeca, avondwinkels, kiosken, webshops en andere mogelijke verkooppunten van rookwaren. Alleen winkels waar uitsluitend tabak wordt verkocht, hoeven niet aan het uitstalverbod te voldoen.