• januari 31, 2020
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Geldautomaten blijven ‘s nachts nog zeker een jaar langer dan verwacht dicht, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De maatregel werd vorige maand afgekondigd om plofkraken tegen te gaan. Het AD bericht hierover.
‘Wij verwachten dat het verantwoord is de nachtsluiting uiterlijk op 31 maart 2021 op te heffen’, aldus de NVB. Dan hoopt de vereniging een techniek beschikbaar te hebben waarbij geld dat wordt buitgemaakt bij een plofkraak, onbruikbaar is.

Sinds de invoering van de nachtsluiting, op 16 december, zijn er alsnog vier plofkraken geweest, aldus de NVB. De geldautomaten worden ‘s nachts wel afgesloten, maar niet leeggehaald. Bekend is dat plofkrakers via de geldlade een explosief naar binnen proberen te schuiven. Als die dichtblijft, kan dat niet.
Banken zijn bezig om samen met gemeenten, de politie en Geldmaat te bepalen waar geldautomaten een risico opleveren voor de veiligheid van omwonenden en welke verplaatst moeten worden. Voorlopig blijven de meeste geldautomaten dus dicht tussen 23.00 en 07.00 uur.

Op sommige plekken wordt gekeken om automaten nog tot 02.00 uur ’s nachts open te houden, zoals in uitgaansgebieden waar het risico op een plofkraak klein is. Dit betreft volgens de NVB ongeveer honderd geldautomaten.
Detailhandel Nederland gaf al aan begrip te hebben voor de maatregel. ‘Het belangrijkste is de veiligheid van winkeliers, medewerkers en mensen die bij en boven winkelpanden wonen.’

Het aantal in Nederland aanwezige geldautomaten is sinds medio 2016 afgenomen van 8201 naar 7070 stuks medio 2019; een daling van bijna 14 procent. Desondanks is de landelijke dekking van de geldautomaten, en eventuele afstortmogelijkheden, nog steeds hoog, meldt het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). In 2019 had 99,50 procent van de Nederlandse huishoudens binnen een straal van vijf kilometer toegang tot een geldautomaat. In 2018 was dat 99,55 procent.