• mei 10, 2019
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Om te voorkomen dat de Amerikaanse president Donald Trump zijn dreigement van heffingen op Goudse kaas doorzet, hebben B&W van Gouda contact gehad met Pete Hoekstra, de ambassadeur van de VS in Nederland. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Gouda deed een dringend beroep aan Hoekstra om handelsbelemmeringen te voorkomen. Dat antwoordt waarnemend burgemeester Mirjam Salet op vragen van het CDA. Die fractie maakt zich zorgen.

De mogelijke Amerikaanse heffingen zijn het gevolg van een handelsconflict tussen VS en Europa. Handelsbelemmeringen rond Goudse kaas kunnen Gouda volgens Salet economische schade berokkenen. ‘Echter, Gouda is een sterk (wereld)merk dat niet meteen ten onder zal gaan.’
Trump dreigde met de kaas-tax nog geen week na het bezoek van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra aan de kaasmarkt. Daar werd hij door het genootschap Graaf Floris V benoemd tot ‘Ere Waegemeester’, een titel die jaarlijks wordt toegekend aan mensen die zich voor de stad inzetten. Gouda zou op die manier in de VS nog meer op de kaart gezet worden. Op de foto rechts Pete Hoekstra bij de opening van de eerste kaasmarkt op 4 april jl.

Overigens wijzen deskundigen erop dat Gouda helemaal geen directe economische schade zal ondervinden van een mogelijke heffing. In Gouda wordt immers geen kaas geproduceerd. Van oudsher werd hier kaas verhandeld en zo is de naam ‘Goudse kaas’ ontstaan. En ‘Goudse kaas’ is bovendien geen beschermde naam zodat ‘Goudse kaas’ overal ter wereld mag worden gemaakt. Alleen ‘Gouda Holland’ is een beschermde naam.
Deskundigen wijzen op de website ‘agroberichten’. Daarop staat onder meer :’In de VS wordt jaarlijks 100 miljoen ton melk geproduceerd. De kaasproductie per jaar bedraagt 5 miljoen ton. Hiermee is de VS de grootste kaasproducent en kaasexporteur van de wereld. Van alle kaasimport in de VS komt 56 procent uit Europa, waarvan 8 procent uit Nederland.’
Zie ook agrobericht Kaas en de VS