• januari 06, 2020
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

De St. Janskerk in de binnenstad van Gouda is niet alleen de langste kerk van Nederland (123 meter), maar is ook beroemd om de glas-in-lood-ramen die bekend staan als Goudse Glazen.
Deze gebrandschilderde ramen vormen een hoogtepunt in de Europese glasschilderkunst. Van de 72 ramen dateren er 61 uit de jaren 1530 tot 1603: de tijd van renaissance en reformatie en van de Nederlandse opstand tegen de koning van Spanje.
Museumconservatoren uit veertig landen hebben een canon samengesteld met honderd van de belangrijkste Nederlandse en Vlaamse kunstwerken van voor 1750.
CODART, wat staat voor Curators of Dutch and Flemisch Art, is een internationale netwerkorganisatie voor conservatoren van Nederlandse en Vlaamse kunst. De 600 aangesloten conservatoren werken voor 300 musea, waaronder het Louvre in Parijs, het Metropolitan in New York en de Hermitage in Sint-Petersburg. De CODART Canon geeft dan ook een representatief beeld van wat de internationale musea als de belangrijkste Nederlandse en Vlaamse kunst beschouwen. Omdat er een stemronde voor het publiek was, zijn ook de favorieten van de museumbezoekers zelf in de lijst terug te vinden.
De Goudse Glazen zijn nu ook opgenomen in deze Top 100 van Vlaamse en Nederlandse kunstwerken. Kijk hier voor meer informatie: Goudse Glazen

Gouda trekt steeds meer toeristen uit binnen- en buitenland. Ook de St. Janskerk ziet een flinke toename in het aantal bezoeken en dat is mede te danken aan het feit dat deze kerk is opgenomen in de lijst van grootste musea in Nederland. En meer bezoekers is ook goed voor de horeca en detailhandel in de Goudse binnenstad.
Wie meer wil weten over de Grootste Musea van Nederland kan hier Grootste Musea kijken.