De kans is erg groot dat Nederland ook na 19 januari in lockdown blijft. Over twee weken lopen de huidige coronamaatregelen af, maar de besmettingscijfers worden door de overheid te hoog bevonden dat versoepeling niet mogelijk lijkt. Dit melden diverse landelijke kranten waaronder het Parool.

‘Ik ben niet erg hoopvol over wat er kan op 19 januari,’ zei premier Mark Rutte dinsdag tijdens een ingelast Kamerdebat over de coronacrisis. Hoewel het kabinet pas begin volgende week de knoop doorhakt over verlenging van de lockdown, staan volgens het kabinet alle seinen nu al op rood. ‘We moeten terug naar 3 ic-opnames per dag,’ aldus Rutte. ‘We zitten nu op circa 60 ic-opnames per dag. Pas bij 10 ic-opnames – en dan praat je over zo’n 3600 besmettingen per dag – kun je iets versoepelen. We zijn er écht nog niet.’

Afgelopen maandag kwamen er ruim 6400 nieuwe besmettingen (een besmetting is geen ziekte!) bij, 247 minder dan een dag eerder. ‘Ik ben wel blij dat de cijfers afbuigen, maar op deze manier kan het nog heel lang duren voordat de ziekenhuizen iets van verlichting merken,’aldus Rutte. Hij wijst op de situatie in Duitsland en Engeland. De Duitse regering heeft de lockdown verlengd tot 31 januari. Engeland zit nog zeker tot half februari op slot.

Haagse bronnen bevestigen dat een verlengde lockdown onafwendbaar is. Dat betekent dat niet alleen de horeca, maar ook alle niet-essentiële winkels en sportclubs langer dichtblijven. Het zou kunnen dat er een aanscherping komt: het kabinet denkt daarbij aan het dichtgooien van meer winkels (welke is onduidelijk. Snoepwinkels?) en het sluiten van hotels voor recreatieve overnachtingen. Dat zou wel bijzonder zijn nu onderzoeken uitwijzen dat de meeste besmettingen (geen ziekte!) plaatsvinden in de prive-situatie. Dus allemaal thuisblijven lijkt juist het bewijs dat het virus onder ons blijft, zo melden diverse huisartsen aan deze website. ‘Ga naar buiten, neem een drankje of een kopje koffie op een terras’, zo vertellen zij deze website. ‘Veel beter dan binnen zitten’.

De scholen – die op 18 januari weer zouden openen – moeten ook op slecht nieuws rekenen. Het Outbreak Management Team (OMT) bekijkt op dit moment wat de zeer besmettelijke Britse variant (??) van het coronavirus betekent voor de verspreiding onder kinderen. Als het klopt dat die variant meer rondgaat (wat nog niet bewezen is) onder de jeugd, blijven de scholen dicht.

Geen effect lockdown-maatregelen
Volgens het RIVM blijven ‘overtuigende effecten van de lockdown van 15 december vooralsnog uit’. Het instituut had gehoopt dat de besmettingscijfers al flink gekelderd zouden zijn. Het kabinet zegt te vrezen dat de cijfers de komende dagen nog stijgen.
Al eerder meldden experts (onder wie veel huisartsen, ook aan deze website) dat mondkapjes, vaak handen wassen en 1,5 meter afstand houden geen zin hebben om een ziekmakend virus onder controle te houden.
Mogelijk is – maar ook deze site is niet-deskundig – het advies te volgen van minister-president Mark Rutte in maart jl: streef naar zoveel mogelijk besmettingen (en bescherm en ontzie daarbij verzwakte ouderen en andere kwetsbaren) om groepsimmuniteit te krijgen: veel mensen raken besmet, de meesten worden niet ziek en het virus sterft uit. Maar die opvatting is al maanden uit het zicht verdwenen.

Aan de binnenstad van Gouda lijkt de discussie over sluiting van nog meer winkels (welke winkels is dan een raadsel, want in de binnenstad is vrijwel alles gsloten) voorbij te gaan. Winkelstraten zijn uitgestorven en zelfs in supermarkten is het stil. Een kleine enquete van deze website onder ondernemers in horeca en detailhandel wijst uit dat de meesten ervan uitgaan dat de lockdown tenminste tot 1 maart of 1 mei gaat duren.