• april 22, 2020
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

De horecabranche is teleurgesteld over de verlenging van de coronamaatregelen in Nederland. Dirk Beljaarts, algemeen directeur van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt tegen NU.nl zelfs “boos” te zijn. Dinsdag maakte premier Mark Rutte op een persconferentie bekend dat de de deuren van eet- en drinkgelegenheden nog zeker drie tot vier weken langer gesloten blijven, tot ten minste 20 mei.

De boosheid van Baljaarts richt zich op het “gebrek aan duidelijkheid” bij de persconferentie. “Ik denk dat de hele Nederlandse horecabranche voor de tv zat met de vraag of er extra financiële maatregelen genomen zouden worden, maar de economische schade is helemaal niet aan bod gekomen”, aldus de KHN-directeur.

De branche snakt naar een verlichting van de maatregelen, omdat het al sinds 15 maart niet meer mogelijk is om bij een restaurant te eten of een biertje te drinken bij een café op de hoek. Alleen afhalen en bezorgen is nog mogelijk, maar die opties zijn niet voor alle eet- en drinkgelegenheden haalbaar. “Sommige mensen hebben hun levenswerk gewoon zien afbranden”, zegt Beljaarts.

Om de schade op te vangen wil Beljaarts dat er aan de NOW-regeling gesleuteld wordt, omdat de lonen volgens hem nu nog niet op het beloofde niveau van 90 procent worden uitgekeerd. Daarnaast is er volgens de KHN-directeur ook een tweede steunpakket nodig om de horecabranche te redden. Hij benadrukt echter dat horecaondernemers bovenal op één ding zitten te wachten: duidelijkheid.

Ook in Gouda zucht de horeca onder de last van de verplichte sluiting. Sommige restaurants hebben hun bezorging opgeschaald, andere zijn een bezorging gestart. En bijvoorbeeld Central op de Markt is vanaf zijn terras gestart met de verkoop van producten zoals appeltaart en kaassoep.