• december 03, 2020
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Horecaondernemers in zo’n zestig steden en regio’s openen op 17 januari hoe dan ook de deuren. Een groot aantal horecaondernemers vindt dat de maat nu echt vol is.
Onder meer het AD bericht hierover.

Directe aanleiding zijn de uitlatingen van minister Hugo de Jonge vorige week in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Daarin kondigde hij aan dat ‘we ervan uit moeten gaan dat de gedeeltelijke lockdown echt wel langer gaat duren dan tot half januari’. Die opmerking zette veel kwaad bloed bij de ondernemers.

Tot eind januari of langer de deuren dichthouden kan echt niet meer, laat Johan de Vos, woordvoerder namens de groep boze horecaondernemers weten. ,,Voor de horeca staat het water niet meer tot aan de lippen, inmiddels stroomt het de mond in. We staan op het punt keihard te verzuipen. Zo houden we het niet langer vol.”
Onder meer in Breda, Maastricht, Eindhoven, Leiden, Leeuwarden, Arnhem en Nijmegen gaan zaken open, of het nu van het kabinet mag of niet. Het gaat om horecatenten in vijftig lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De Vos, zelf uitbater van café Boerke Verschuren in Breda, schat dat het om duizenden ondernemers gaat.

Dat de ondernemers met hun openstelling mogelijk tegen het kabinetsbesluit in gaan, lijkt hen niet te deren. Daarover zegt De Vos: ,,Het enige illegale is misschien dat de deur open is. Maar kijk eens in de winkelstraten, in de pretparken. Daar staan de mensen bovenop elkaar. Is dat niet illegaal dan? We moeten kiezen uit twee kwaden. Of je nu failliet gaat, of je vergunning wordt ingetrokken, het gevolg is hetzelfde.”

Gouda wordt niet genoemd als gemeente waar horecazaken open willen of gaan. Maar een rondgang leert dat de boosheid binnen de Goudse horeca ook heel groot is. Dat te meer nu bijvoorbeeld de horeaca-groothandel Sligro landelijk – dus ook in Gouda – bij een bepaalde uitgave tegoedbonnen geeft voor een bezoek aan de Efteling. Daar mogen grote groepen bezoekers komen, maar in de buiten-horeca niet. En zo snappen steeds minder mensen de maatregelen.