• september 20, 2019
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Een brief van de Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay aan zijn aandeelhouders waarin staat dat de keten Nederland verlaat kwam begin deze maand in handen van het FD. Maar de warenhuisketen zelf zweeg in alle talen.
Tot afgelopen donderdag. De directie maakte toen in een bericht aan de medewerkers bekend dat Hudson’s Bay aan het einde of zelfs nog eerder zal vertrekken uit ons land.

De filialen, webshop en het hoofdkantoor worden ‘op of voor 31 december gesloten’, aldus een verklaring van Hudson’s Bay. Het bedrijf heeft de afgelopen tijd ‘intensief samengewerkt met de ondernemingsraad en de bonden over een sociaal plan’. Daarover is overeenstemming bereikt. Hudson’s Bay heeft 15 winkels in Nederland. Er werken circa 1400 medewerkers.
Afgelopen donderdag waren de filialen van Hudson’s Bay dicht. Op de deur van winkels in onder meer Amsterdam en Haarlem hing een briefje met de tekst: ‘Wegens een technische storing is onze winkel vandaag, 19 september, gesloten.’

Het van oorsprong Canadese Hudson’s Bay wilde de plek van het failliete warenhuis V&D in ons land innemen, maar dat is mislukt. Na het omvallen van V&D werden in de zomer van 2017 de eerste filialen geopend. In totaal wilde Hudson’s Bay twintig winkels openen in ons land, maar toen bleek dat omzet en bezoekersaantallen tegenvielen, wilde Hudson’s zich ‘concentreren op de 15 steden.’
Niet duidelijk is wat er met de leegkomende panden gaat gebeuren. Hudson’s Bay heeft met de meeste pandeigenaren langdurige huurovereenkomsten gesloten, volgens bronnen goed voor €400 miljoen.
Met de vakbonden heeft de warenhuisketen een ruim sociaal plan afgesproken dat vakbond CNV omschrijft als ‘uitermate correct’.
Op de foto het filiaal van Hudson’s Bay aan de Hoogstraat in het centrum van Rotterdam.