• juni 11, 2019
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

De Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay verkoopt zijn Duitse activiteiten aan zijn Oostenrijkse branchegenoot Signa. In Nederland blijft Hudson’s Bay actief, maar het verwacht wel te moeten bezuinigen.

Hudson’s Bay Company (HBC), het moederbedrijf van de gelijknamige warenhuisketen, heeft de Europese activiteiten nu nog ondergebracht in een joint-venture met Signa, zo schrijft het in een verklaring.
De Duitse activiteiten neemt Signa nu dus over. Signa betaalt daar 1,5 miljard Canadese dollar voor, wat neerkomt op ongeveer 1 miljard euro.

“HBC heeft een financieel adviseur aangetrokken om de opties te bekijken voor de Nederlandse tak, die niet volgens de verwachtingen presteert”, aldus HBC. Het bedrijf zegt te verwachten dat het zal moeten bezuinigen, waarbij het sluiten van winkels een optie is.
Het geld dat HBC ophaalt met de verkoop van de Europese activiteiten zal grotendeels gebruikt worden om het bedrijf van de beurs te halen in Toronto. Het bod bedraagt zo’n 1,74 miljard euro.
Volgens bestuursvoorzitter Richard Baker kan het bedrijf de “noemenswaardige uitdagingen, risico’s en onzekerheden” waarmee het te maken heeft beter aan als het niet meer aan de beurs is genoteerd.

HBC verlegt de focus daarmee weer op Noord-Amerika, waar volgens het bedrijf de beste kansen op groei liggen.
Hudson’s Bay kwam in 2017 naar Nederland en nam zijn intrede in enkele panden van het failliete V&D. De warenhuisketen kampt al sinds de opening met tegenvallende resultaten. Over 2018 zouden de warenhuizen in Nederland tenminste 80 miljoen euro verlies hebben geleden. Hudson’s Bay heeft in ons land 15 warenhuizen waaronder aan het Rokin in Amsterdam (zie foto). De twee outlet-vestigingen Saks Off 5th worden deze zomer al gesloten.
Vorig jaar doken er al berichten op dat het bedrijf overwoog om zijn winkels in Nederland failliet te laten gaan om zo van de vaak langlopende huurcontracten af te komen.