• februari 22, 2020
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Supermarktketen Jumbo gaat zijn hoofdkantoor in Veghel inkrimpen. “Als je hard groeit, heeft dat de neiging hard mee te groeien”, zegt financieel topman Ton van Veen tegen het Financieele Dagblad. Hij verwacht dat ongeveer 250 van de 1250 banen verdwijnen.

“We kijken nu in hoeverre we ons hoofdkantoor slagvaardiger, sneller en wendbaarder kunnen maken”, zegt Van Veen. Er verdwijnen onder meer managementfuncties. “Verder denken we te kunnen besparen door gebruik te maken van automatisering en data-analyse. En een aantal activiteiten kunnen we wellicht uitbesteden.”

Jumbo publiceerde vrijdag het jaarverslag. Daaruit blijkt dat de brutobedrijfswinst (ebitda) toenam van 376 naar 400 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 133 miljoen euro. Eind vorig jaar meldde Jumbo al dat de omzet met een miljard was gestegen tot 8,4 miljard euro.

In het jaarverslag staat dat 52,5 miljoen aan dividend is uitgekeerd aan de aandeelhouders Karel van Eerd en zijn kinderen Colette, Frits en Monique. “Een substantieel deel van dit bedrag” is geherinvesteerd in Jumbo Onroerend Goed bv. Een jaar geleden kreeg de familie 44 miljoen aan dividend.

In Gouda heeft Jumbo twee vestigingen: één aan de Sportlaan en één in winkelcentrum Bloemendaal.