• januari 26, 2020
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Nagemaakte geldbiljetten van lage kwaliteit, die bijvoorbeeld thuis op een slechte printer zijn afgedrukt, zijn vorig jaar in Nederland vaker onderschept, zo meldt De Nederlandsche Bank (DNB). De kans om zo’n ‘kleurenprintje’ in handen te krijgen, is echter klein. Dit schrijft het AD.

In 2019 zijn in Nederland in totaal 38.900 valse eurobiljetten onderschept. Dat aantal ligt op hetzelfde niveau als het jaar ervoor. Vergeleken met het aantal echte eurobiljetten in omloop, wereldwijd 24 miljard eurobiljetten, is de kans op het aantreffen van een vals biljet klein, schrijft DNB.

Mensen vertrouwen meer in de kwaliteit van eurobiljetten en controleren zo’n briefje minder vaak, legt de centrale bank uit. Dat is een kans voor de criminelen. Zij gokken dat een slechte kopie het ook zomaar haalt en doen minder moeite om bijvoorbeeld speciaal drukpapier te gebruiken of voelbare lijntjes aan te brengen.

Winkeliers checken eurobankbiljetten steeds vaker met behulp van detectieapparaten die door de Europese Centrale Bank zijn gecertificeerd. Door een goede controle worden verdachte biljetten snel opgespoord en wordt voorkomen dat criminelen vrijuit met valse biljetten kunnen betalen.

Nepbiljetten van 20 euro en 50 euro werden het meest uit de roulatie gehaald. Simpele vervalsingen kunnen heel makkelijk worden ontdekt, aldus DNB. ‘Bij goed kijken, zien de meeste mensen het gelijk.’ Wereldwijd was er overigens een daling te zien van het aantal valse eurobiljetten tot 559.000 briefjes.