• juni 21, 2020
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

De markten en pleinen in Nederland waar normaliter jaarlijks een kleurrijke kermis vol snoepkramen, attracties en grijpmachines verschijnt, blijven in ieder geval tot september dit jaar leeg. De bijna duizend kermisexploitanten in Nederland zijn ten einde raad. Zij zeggen dat het hen onmogelijk wordt gemaakt om te ondernemen.

Volgens het kabinet is de kermis een grootschalig evenement en daarom mogen de exploitanten in ieder geval tot 1 september geen publiek verwelkomen. De protestactie van vorige week heeft daar vooralsnog geen verandering in gebracht.

Atze J. Lubach Koers is voorzitter van de Nationale Bond van Kermisbedrijfshouders en zegt: “Er is geen wezenlijk onderscheid tussen een attractiepark en een kermis en evengoed mogen zij open en moeten wij gesloten blijven.”

De financiële tegemoetkoming biedt volgens de kermisexploitanten geen soelaas. Vooral omdat de grotere ondernemers miljoenen investeren in nieuwe attracties. Frank Ockers uit Wijchen is met zeven attracties naar eigen zeggen een doorsnee kermisexploitant. “Alleen voor het gas, water en licht van de opslag betaal ik al 1.500 euro per maand, wat moet ik dan met een eenmalige uitkering van 4.000 euro? Misschien dat het voor een enkele kermishouder een druppel op de gloeiende plaat is, maar wat mij betreft is het absurd.”

In Gouda staat traditioneel in de laatste week van september de kermis op de Markt. Of dat dit jaar ook het geval is, staat nu nog niet vast.