info@ondernemersgouda.nl

Kinderburgemeester

Wie wordt kinderburgemeester 2019/2020 ( m/v) van Gouda?

Kinderburgemeester van Gouda

Sinds 2014 heeft Gouda een kinderburgemeester. De Brede School (BS), de Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda (SOG) en de gemeente Gouda organiseren deze verkiezing, die plaatsvindt in de raadzaal van het Huis van de Stad. De kinderburgemeester wordt door een onafhankelijke jury van 3 volwassenen en 4 kinderen gekozen. De kinderen hebben dus uiteindelijk de doorslaggevende stem.

Het ambt van kinderburgemeester is bijzonder leuk, maar ook best wel serieus. Als kinderburgemeester ben je er bij als er belangrijke evenementen geopend moeten worden, of als er bijzondere gebeurtenissen plaatsvinden. Soms gaat de kinderburgemeester dan samen met burgemeester Schoenmaker naar zo’n gelegenheid. Denk bijvoorbeeld aan Bevrijdingsdag, de opening van het Kaasmarktseizoen of met de aankomst van Sinterklaas. Bij andere gelegenheden is de kinderburgemeester zelf de hoofdpersoon. Als de kinderburgemeester een keertje niet kan, dan neemt één van de locoburgemeesters waar. Dat is al verschillende keren gebeurd, zoals bij prijsuitreikingen of de opening van een medisch centrum. De ambtsperiode van de kinderburgemeester duurt ongeveer 1 (school)jaar.

Ambtsperiode juni 2019-juni 2020

Op 10 juni 2015 heeft de verkiezing voor de Kinderburgemeester 2015 plaatsgevonden. Diezelfde dag is de toenmalige kinderburgemeester Dieuwertje Kerkhoven afgetreden. Tot nieuwe kinderburgemeester werd Julie-Anne Conradi gekozen. Zij werd in juni 2016 opgevolgd door Yassine Mellah (10 jaar) van de Casimirschool en in juni 2017 door Romaissa Magouh van de openbare basisschool De Kas.
Op 6 juni 2018 werd Tess Huijsmans van basisschool De Goudakker tot kinderburgemeester gekozen.
Op 26 juni 2019 werd voor de periode 2019-2020 Talitha Schaddelee van de Johannes Calvijnschool tot kinderburgemeester gekozen. Zij werd uit een groepje van zes kandidaten gekozen. De andere vijf werden kinderwethouder. Deze kinderwethouders zijn Khaoula el Moussaoui, Kylan Crans, Lauri Vonk, Maiken Barker en Timo van der Spek.

Procedure 2020 voor de periode juni 2020-juni 2021
De aanmelding voor de volgende kinderburgemeester start 3 april 2020. Hoe gaat dat dan in zijn werk?
Zit jij in groep 7 en wil je de nieuwe kinderburgemeester van Gouda worden? Meld je dan vanaf 3 april 2020 aan vóór 1 mei 2020 via onderstaand formulier.

Vertel ons zoveel mogelijke leuke plannen en goede ideeën; wat zou jij graag willen dat er in Gouda voor kinderen verandert of zou moeten gebeuren?

De leukste brieven met de beste ideeën worden door de voordrachtscommissie van leden van de Brede School en de S.O.G. geselecteerd.

Die kandidaten worden dan uitgenodigd om op de dag van de verkiezing een korte voordracht te doen voor alle kinderen van hun klas, hun (groot)ouders en de jury, om te vertellen waarom zij de nieuwe kinderburgemeester zouden moeten worden.

Er kan er echter maar één winnen, maar geen nood, de andere kandidaten worden loco-burgemeester/kinderwethouder voor dezelfde ambtsperiode. Heb je nog vragen? Bel dan gerust naar de Brede School Gouda via 0182-672065.

De nieuwe kinderburgemeester 2020-2021 wordt half juni 2020 gekozen in het Huis van de Stad.

Houdt deze site en die van de Brede School (www.bsgouda.nl) in de gaten voor meer informatie, dan kan er niets mis gaan.


Kinderburgemeester Yassine Mellah (ambtsperiode juni 2016-juni 2017) op het schavot tussen twee stroopwafel-meisjes.