info@ondernemersgouda.nl

Kinderburgemeester

Kinderburgemeester 2020/2021 ( m/v)

Kinderburgemeester van Gouda

Sinds 2014 heeft Gouda een kinderburgemeester. De Brede School (BS), de Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda (SOG) en de gemeente Gouda organiseren deze verkiezing, die plaatsvindt in de raadzaal van het Huis van de Stad. De kinderburgemeester wordt door een onafhankelijke jury van 3 volwassenen en 4 kinderen gekozen. De kinderen hebben dus uiteindelijk de doorslaggevende stem.

Het ambt van kinderburgemeester is bijzonder leuk, maar ook best wel serieus. Als kinderburgemeester ben je er bij als er belangrijke evenementen geopend moeten worden, of als er bijzondere gebeurtenissen plaatsvinden. Soms gaat de kinderburgemeester dan samen met de burgemeester naar zo’n gelegenheid. Denk bijvoorbeeld aan de opening van het Kaasmarktseizoen of aan de aankomst van Sinterklaas. Bij andere gelegenheden is de kinderburgemeester zelf de hoofdpersoon. Als de kinderburgemeester een keertje niet kan, dan neemt één van de locoburgemeesters waar. De ambtsperiode van de kinderburgemeester duurt ongeveer 1 (school)jaar.

Ambtsperiode juni 2020-juni 2021

Op 1 juli 2020 heeft de verkiezing voor de Kinderburgemeester 2020 plaatsgevonden. Diezelfde dag is de toenmalige kinderburgemeester Talitha Schaddelee afgetreden. Tot nieuwe kinderburgemeester werd Ruben Mourik van de Johannes Calvijnschool gekozen.  Finn Gilijamse van de Casimirschool, Hannah van Hoorn van de Bijenkorf, Jens Hak van de Triangel, Lotta Kerkmeester van de Caroussel en Mels van Ommen van de Livingstoneschool zijn uitgekozen als kinderwethouders.

Procedure 2021 
De aanmelding voor de volgende kinderburgemeester start 3 april 2021. Hoe gaat dat dan in zijn werk?
Zit jij in groep 7 en wil je de nieuwe kinderburgemeester van Gouda worden? Meld je dan vanaf 3 april 2021 aan vóór 1 mei 2021.

Vertel ons zoveel mogelijke leuke plannen en goede ideeën; wat zou jij graag willen dat er in Gouda voor kinderen verandert of zou moeten gebeuren?

De leukste brieven met de beste ideeën worden door de voordrachtscommissie van leden van de Brede School en de S.O.G. geselecteerd.

Die kandidaten worden dan uitgenodigd om op de dag van de verkiezing een korte voordracht te doen voor alle kinderen van hun klas, hun (groot)ouders en de jury, om te vertellen waarom zij de nieuwe kinderburgemeester zouden moeten worden.

Er kan er echter maar één winnen. De andere kandidaten worden loco-burgemeester/kinderwethouder voor dezelfde ambtsperiode. Heb je nog vragen? Bel dan gerust naar de Brede School Gouda via 0182-672065.

De nieuwe kinderburgemeester 2021-2022 wordt half juni 2021 gekozen in het Huis van de Stad.

Houdt deze site en die van de Brede School (www.bsgouda.nl) in de gaten voor meer informatie, dan kan er niets mis gaan.


Het nieuwe kindercollege van B&W voor de periode 2020-2021 aan de lunch in de Gouda Cheese Experience met links in het midden de kinderburgemeester Ruben Mourik.