info@ondernemersgouda.nl

Koopzondagen

Sinds 1 oktober 2013 mogen alle winkels in Gouda iedere eerste zondag van de maand open. Ook mogen alle winkels alle zondagen open in december en mogen ze open tijdens feestdagen. Alleen op Eerste Kerstdag, Eerste Paasdag en Eerste Pinksterdag moeten de winkels verplicht dicht.
De gemeente heeft bepaald dat er 26 koopzondagen mogen zijn in 2019 en 2020.

LET OP:
op een koopzondag mogen winkels open zijn, maar niet iedere winkel wil dat. Informeer dus altijd bij een voorgenomen bezoek of de desbetreffende zaak open gaat.

Sommige winkels mogen ALLE zon- en feestdagen open, met uitzondering van 1e Kerstdag, 1e Paasdag en 1e Pinksterdag:
- Perifere detailhandel (zoals bijv. bouwmarkten, meubelzaken, tuincentra) en detailhandel op perifere locaties, te weten: Goudse Poort (Gamma, Vrijbuiter), Gouwespoor, Kromme Gouwe (o.a. Action en Praxis) en Gouwestroom (Karwei)
- Winkels met overwegend typisch Goudse en/of op toeristen gerichte producten
- Winkels (dus ook in de binnenstad) van alle branches die vallen onder de categorie dagelijkse verzorging. Hiertoe behoren de volgende branches: apotheek, bakker, slijter (o.a. Gall & Gall), groente en fruit, drogist (o.a. Etos, Trekpleister en Kruidvat), koffie en thee (o.a. Kaldi en Simon Lévelt), kaas Kaaswinkeltje en Gouds Kaashuis), haarproducten (o.a. alle kapsalons), parfumerie (o.a. Rituals, ICI Paris en Douglas), slager, minisuper, tabak (Primera Kok en Van Vreumingen), vis, toko (Toko Ina en Toko Eurazië), reform (o.a. Holland & Barrett), vlaaien (o.a. Multivlaai), wijnen en zoetwaren (o.a. Jamin). Ook de HEMA die voor ruim 70 procent bestaat uit artikelen uit de genoemde branches, zou iedere zondag open mogen. De kiosken achter de HEMA tegenover de Nieuwe Marktpassage mogen ook iedere zondag gewoon open.

Winkelopenstelling van bovengenoemde winkels op koopzondagen in Gouda is toegestaan van 09.00 tot 18.00 uur. Andere winkels (o.a. modezaken) die alleen op aangewezen koopzondagen open mogen zijn, mogen dat vanaf 12.00 uur. Waarom dat zo is kan de gemeente Gouda niet duidelijk maken.

Reguliere koopzondagen 2021 (1e van de maand met vanaf juni ook de laatste zondag van de maand. In november 1 zondag extra en in december alle zondagen)

In verband met de verplichte winkelsluiting van de meeste winkels door Covid-19 zijn koopzondagen de eerste tijd in 2021 niet aan de orde.Koopavonden

De wekelijkse koopavond in de binnenstad van Gouda is de donderdag. Veel winkels zijn dan open van 19.00 tot 21.00 uur. Diverse winkels blijven overigens ook tussen 17.30 of 18.00 uur tot 19.00 uur open.

Het succes van de koopavond - niet alleen in Gouda maar overal - berust voor een groot gedeelte op het feit dat zoveel mogelijk winkels open zijn. De S.O.G. roept daarom steeds alle ondernemers op waar mogelijk open te gaan. 
Door heel Nederland worden in de detailhandel discussies gevoerd hoe het verder moet met koopavonden omdat het bezoek aan een koopavond vrijwel overal zeer sterk is teruggelopen, ongeacht of de koopavond op donderdag of op vrijdag wordt gehouden. Ook in Gouda wordt die discussie gevoerd. De meningen blijven echter sterk verdeeld.