• december 26, 2020
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Een groep experts wil dat mensen preventief vitamine D gaan slikken. ‘Genoeg wetenschappelijke studies wijzen naar gunstige effecten op Covid-19. Maar van de overheid horen we niets. Alsof het ons niks interesseert dat intussen mensen dood gaan.’ Dit schrijven onder meer de Telegraaf en het AD.
Overigens gaan steeds meer media kritisch schrijven over de aanpak van overheidsmaatregelen die tot op heden niets verbeteren maar wel de economie en de geestelijke gezondheid van mensen een enorme klap toebrengen.

Talloze vooraanstaande profs springen in de bres voor de vitamine, schrijft het AD. Professor Adrian Martineau van de Queen Mary University in Londen, die geldt als absolute autoriteit op het gebied van Vitamine D en de uitwerking op luchtwegziektes, sprak tegenover De Telegraaf begin oktober al van ’een unieke dubbele werking’. Hij noemde het ’logisch’ om preventief slikken aan te raden. Negen dagen later herhaalde een groep experts dat standpunt in het AD.

Nu doen experts opnieuw, wijzend naar onder meer artikelen van prof. Martineau, de oproep vitamine D te slikken. ‘In de wetenschappelijke wereld groeit de eensgezindheid over de belangrijke rol van vitamine D’, verklaart professor Manfred Eggersdorfer van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
De experts zijn zeer negatief over de afwachtende overheid.

De overheid heeft geen redenen meer om géén advies af te geven, zegt Harry Wichers, hoogleraar biochemie en voedingswetenschappen Wageningen Universiteit tegen de krant. ‘Ik denk dat de aanwijzingen voor vitamine D net zo goed zijn als voor het afstand houden. Laten we vooral niet wachten tot het te laat is!’ Ook internationale professoren scharen zich achter het supplement. Hoogleraar geneeskunde Michael Holick van Boston University: ‘Mensen wachten op een magisch wonderpilletje of op een vaccin, maar zien zoiets simpels als vitamine D over het hoofd.’

Het ministerie van VWS reageert dat ’een adviespanel dat adviseert over kansrijke, innovatieve behandelingen’ nog geen ’aanleiding ziet’ om richtlijnen in te stellen voor vitaminen. Waarmee, zoals de experts zeggen, de Nederlandse overheid opnieuw achterblijft.

Over de mondkapjes – ook zo’n maatregel waarvan experts (nota bene ons eigen RIVM) zeggen dat ze niet helpen – wordt sowieso al lacherig gedaan in de Goudse binnenstad. in de meeste winkels mag het op, maar hoeft het echt niet.