• oktober 25, 2021
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Ondernemers in de detailhandel hoeven waarschijnlijk niet bang te zijn dat ze opnieuw verplicht op slot moeten vanwege het coronavirus. OMT-voorzitter Jaap van Dissel, de baas van het landelijke paniek-team, noemt dergelijke lockdownmaatregelen in het AD onwaarschijnlijk.

De besmettingen en ziekenhuisopnames lopen weer op, maar door de vaccinaties zitten we nu in een ‘principieel andere situatie’ dan een jaar geleden, aldus de RIVM-baas. “Dus in alle realiteit zie ik geen aanleiding om zulke ingrijpende maatregelen te adviseren.”

Alle niet-essentiële winkels moesten half december vorig jaar verplicht de winkels sluiten. Pas in februari kwam er weer enige ruimte met de optie van click & collect, begin maart gevolgd door winkelen op afspraak. Eind april mochten winkels weer open. Veel winkels in de Goudse binnenstad hielden zich overigens niet aan deze maatregel en bleven gewoon open

De lockdown leidde bij non-foodwinkels tot ongekende omzetdalingen. In januari van dit jaar, toen niet-essentiële fysieke winkels volledig op slot zaten, daalde de omzet met bijna 38 procent. Dat was de sterkste daling sinds het CBS in 2005 begon met meten.

Bijna iedereen ziet inmiddels de tegenstrijdigheid in de maatregelen. Eerst moest iedereen zich laten prikken. Dat doet (al dan niet met tegenzin) 83 procent. En dan nog is het niet goed. De gewone burger krijgt de schuld van alles terwijl de gewone burger voor 83 procent doet wat de overheid vraagt. Zit je op een terras en wil je een plasje doen? Moet je naar binnen met een qr-code. Dat doet bijna geen enkele horecazaak. Heel ongastvrij. Heb je een ‘gewone’ griep met 40 graden koorts? Mag je gewoon overal naar binnen. Net zo besmettelijk als alle griep-varianten.

Het is overigens wel interessant te weten waar die ‘besmettingen’ (geen ziektes!) zich voordoen. In bepaalde wijken? Bij bepaalde bevolkingsgroepen die verder nooit ergens komen behalve in hun buurtwinkels? Overheid, geef openheid!!