• augustus 19, 2021
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

De winkelleegstand is het afgelopen jaar ondanks corona gedaald. Begin dit jaar stond nog 7,5 procent van de winkelpanden leeg en dat is deze maand 7,2 procent. Dat meldt de NOS op basis van cijfers van Locatus.

In maart 2020 stond de leegstand gemiddeld op 7,4 procent, dus ook is er minder leegstand deze maand dan voor de aanvang van de coronacrisis. De landelijke daling verhult echter het verschil tussen diverse winkelgebieden.

In winkelgebieden die zich met name richten op de dagelijkse boodschappen, daalde de winkelleegstand het hardst. Stond begin dit jaar nog 9,1 procent daar leeg, is dat in augustus nog 8,4 procent. Op meubelboulevards daalde de leegstand van 6,7 naar 6,3 procent.

In zeventien grotere binnensteden nam de winkelleegstand juist toe, van 7,9 procent begin dit jaar naar 8,3 procent nu. “Voor corona deden deze centra het relatief goed. Maar de toename van onlineaankopen, het mijden van drukke plekken en het wegblijven van buitenlandse toeristen wordt hier nu het hardst gevoeld”, aldus Gertjan Slob van Locatus.

De leegstand in winkelpanden daalde niet alleen doordat er meer winkels geopend werden in lege panden. Winkels werden in sommige gevallen ook omgetoverd tot kantoor- of woonruimte.
Ook in de Goudse binnenstad is de leegstand gedaald. En op zeker twee plekken zijn ook hier winkelpanden veranderd in woonhuizen.