• juli 16, 2019
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

De leegstand onder winkelpanden is het afgelopen halfjaar gestegen. Stond in januari 2018 nog 6,7 procent leeg, is dat in juli opgelopen naar zeven procent. Dat meldt onderzoeksbureau Locatus.
RetailNews bericht hierover.

Eerder werden lege winkelpanden gevuld door woningen of horeca, waardoor de leegstand daalde. Nu lijkt het ombouwen naar woningen of horeca te stagneren. In 2018 kregen 2000 winkelpanden een niet-retailfunctie. Het eerste halfjaar van 2019 waren dat er minder dan 300.

De meeste leegstand is te vinden in middelgrote centra (hoofdwinkelgebieden, de grote kern-verzorgende centra en binnenstedelijke winkelstraten). Een kleinere stijging is te zien in de stadsdeelcentra. ‘Die leegstand zie je vooral in de krimpgebieden en niet in het westen. Je ziet dat ook de visie van de gemeente een rol speelt’, zegt retaildeskundige Paul Moers in een interview met BNR Nieuwsradio.

In de binnenstad van Gouda lijkt geen sprake van een stijging maar van een daling. Er gaan inderdaad winkels weg, maar er komen er ook nieuwe bij. En nieuwe (dag-)horecazaken. Zeker met de aanstaande vulling van lege winkelruimte door onder meer de supermarkt Coop in de Nieuwe Marktpassage eind dit jaar en de invulling van de lege Wibra aan de Markt begin volgend jaar daalt de leegstand verder. Ook de komst van Appel & Ei in het voormalige pand van schoenenwinkel VanHaren aan de Korte Tiendeweg heeft de leegstand teruggebracht.