• januari 12, 2020
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Alphen aan den Rijn en Leiden kunnen allebei een prijs winnen voor de beste binnenstad. Dit meldt Omroep West.
De verkiezing Beste Binnenstad 2020 wordt georganiseerd door het Platform Binnenstadsmanagement.
Het doel van de verkiezing van Platform Binnenstadsmanagement is de samenwerking tussen de partijen in de binnenstad te vergroten en te versterken. Tijdens de verkiezing is er een prijs te winnen in twee categorieën: Grote Binnensteden, waar Leiden voor genomineerd is, en Middelgrote Binnensteden (tot 100.000 inwoners), waarin Alphen aan den Rijn voor de titel zal strijden.
In beide categorieën doen tien steden mee om de prijs. Op 9 maart worden de twee finalisten per categorie gekozen. Half mei worden de winnaar bekendgemaakt.

Alphen en Leiden
De afgelopen jaren is Alphen aan den Rijn druk bezig geweest met het vernieuwen van de binnenstad. Die klus is nog niet klaar, dus kan de binnenstad het best beschreven worden als werk in uitvoering, maar daar kijkt de echte Alphenaar doorheen. De inwoners worden vooral enthousiast van de horeca, de terrasjes en het opknappen van het Thorbeckeplein.

De Leidse binnenstad staat bekend om het historische centrum. Wel heeft de Sleutelstad te kampen met veel leegstand van winkels, met name in de Haarlemmerstraat. Toch vinden de Leidenaren de nominatie meer dan terecht. Ze geven aan de winkelleegstand jammer te vinden, maar zijn positief over de uitgaansgelegenheden, parkeergelegenheden en de compactheid van de binnenstad.

Gouda al Beste Binnenstad
De titel Beste Binnenstad geldt voor twee jaar.
Gouda won eerder de titel Beste Binnenstad in de categorie tot 100.000 inwoners voor de jaren 2015-2017. Dat was een nek-aan-nek-race met Roermond. Deze race leidde wel tot een vriendschap tussen beide steden en met name tussen de beide ondernemersverenigingen van de beide binnensteden. Op initiatief van Roermond bezocht eerst een Roermondse delegatie de Goudse binnenstad en een paar weken later volgde vanuit Gouda een tegenbezoek. Na de verkiezing stuurde Roermond een mooie taart.