• juli 22, 2021
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Nederland is binnen de Europese Unie nog steeds de grootste exporteur van bier. Vorig jaar is voor ruim 2 miljard euro bier geëxporteerd, waarvan 121 miljoen euro alcoholvrij. Met name Amerikanen zijn dol op onze pilsjes, maar ook Belgisch speciaalbier stijgt in populariteit. Dit meldt onder meer het AD.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederland al twintig jaar op rij de grootste bierexporteur in de EU is, maar het verschil met onze zuiderburen wordt steeds kleiner. De exportwaarde van bier ligt 75 procent hoger dan in 2000, maar de Belgische exportwaarde is in de periode 2000-2020 bijna vervijfvoudigd. ‘Dat heeft vooral met de Verenigde Staten te maken. Daar is al een tijdje een bierrevolutie aan de gang. Niet alleen pils uit ons land is er populair, maar ze ontdekken ook steeds meer andere smaken. Vooral de Belgische tripels scoren goed, dat zie je zeker terug in de exportcijfers. België zit ons op de hielen’, legt Rick Kempen van Bier & Co uit.

Vanuit Nederlands oogpunt is de Verenigde Staten met afstand de belangrijkste afnemer van alcoholhoudend bier: 37 procent van het Nederlandse bier gaat naar de Verenigde Staten. Daarna volgen Frankrijk (10 procent) en het Verenigd Koninkrijk (5 procent). Kempen: ‘Het hoge exportcijfer richting de VS komt voornamelijk door Heineken. Amerikanen zijn nog steeds gek op dit merk. Heineken brouwt overal ter wereld bier, maar niet in de VS. Daar willen ze per se dat de pils die ze van Heineken drinken, ook echt in Nederland wordt gemaakt.’

Leuke wetenswaardigheid in dit bericht: rond 1400 telde Gouda ongeveer 200 bierbrouwerijen en was daarmee de grootste bierproducent van Europa. In Antwerpen had Gouda in die tijd zelfs een eigen kade in de haven om het vele bier naar dat land te kunnen overladen.