• september 16, 2019
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

In de IKEA-vestiging in Eindhoven kan vanaf vorige week maandag niet meer contant afgerekend worden. Het betreft een proef van de Zweedse meubelketen, waarbij cash aan de kassa niet meer geaccepteerd wordt. Dat meldde onlangs de Telegraaf.

De proef wordt vooralsnog alleen in Eindhoven gehouden. Bij IKEA rekent het gros van de consumenten zijn aankopen al met een creditcard, pinpas of cadeaukaart af. “Vanzelfsprekend gaan we nauwgezet onderzoeken of onze klanten contantloos betalen als verbetering ervaren”, zegt een woordvoerder. Daarna wordt bekeken of IKEA in Nederland volledig cashless gaat of niet.

Contant geld is een wettig betaalmiddel in Nederland, maar winkels zijn niet verplicht het te accepteren. In 2015 werd voor het eerst in een jaar meer met de pinpas dan contant afgerekend. Vorig jaar betaalde al zestig procent van de Nederlanders met pin en veertig procent contant. Domino’s opende vorig jaar zijn eerste contantloze winkel, en ook de zelfscan-kassa’s die bijvoorbeeld bij Albert Heijn en Etos te vinden zijn, accepteren alleen nog de pinpas.

De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich zorgen over het snel dalende gebruik van contant geld. DNB vindt dat het betalen met geld mogelijk moet blijven. “Veel mensen hebben moeite met pinnen: een deel van de ouderen, visueel gehandicapten. Ook zijn er 2,5 miljoen laaggeletterden”, aldus een woordvoerder. Hij wijst op het gevaar voor storingen en hackers. “Cashloos maakt je als samenleving kwetsbaar.”
DNB zou graag zien dat banken, winkels, overheidsinstanties en belangenclubs afspreken dat contant geld algemeen geaccepteerd blijft. DNB spreekt in de krant van een poldermodel. “Lukt dat niet, dan kun je aan regels denken. Het is aan de politiek om te bepalen of regelgeving aangepast moet worden.”