Supermarkten en andere levensmiddelenwinkels die normaal tot 22.00 uur open zijn, moeten eerder dicht nu de avondklok van kracht wordt. Premier Mark Rutte riep tijdens de persconferentie op dat de consument dan meer ’s ochtends zijn boodschappen moet doen. “Dan is het ’t rustigst.” Het is weer een van de vele tegenstrijdige maatregelen, want eerder werd juist opgeroepen om verdeeld over de hele dag en avond boodschappen te gaan doen. Nu wordt het overdag nog drukker.

De avondklok zal komende zaterdag om 21.00 uur ingaan, nu ook de Tweede Kamer akkoord is. Vanaf dan mag men tussen 21.00 uur en 4.30 uur de straat niet op, tenzij men een werkgeversverklaring op zak heeft. De maatregel loopt in beginsel tot en met 9 februari, maar (retail-)deskundigen vrezen dat zit zo maar nog maanden kan duren. Bezorgen blijft na 21.00 uur mogelijk, zei Rutte.

Voor supermarkten betekent het dat ze uiterlijk 20.45 uur dichtgaan, zegt brancheorganisatie CBL. De supermarkten gaan er verder van uit dat de logistieke operatie (distributiecentra, transport, vulploegen in de winkels) volledig door kan draaien en dat medewerkers na sluitings- of werktijd nog naar huis kunnen. Daarnaast rekent het CBL erop ‘dat de onlinebezorging van boodschappen op volle kracht door kan blijven gaan’. Het CBL ondersteunt met klem de oproep van Rutte om gespreid over de dag boodschappen te doen, bijvoorbeeld ’s ochtends.

“De avondklok moet leiden tot minder groepsvorming, minder thuisbezoek en minder contactmomenten om besmettingen over te dragen”, legde Rutte uit. Eerder gaf de e-commercesector aan niet bang te zijn voor de spertijd. “Aangezien de mensen die ’s avonds moeten werken nog wel naar buiten mogen, verwachten we geen problemen voor webwinkels en vervoerders”, vertelt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org.