• januari 13, 2022
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Alle retail in Nederland moet open. Daartoe roepen vijftien non-foodketens op in een brandbrief aan politiek Den Haag. Hun winkels zijn sinds 19 december gesloten tot in elk geval 14 januari.

Onder meer Wibra, WE Fashion, Scapino en Shoeby zeggen dat voortzetting van het huidige beleid blijvende schade toebrengt aan de binnensteden en de periferie. Ze wijzen erop dat consumenten bij de lokale winkelier in de buurlanden koopt en online bij grote buitenlandse spelers. “Deze dragen niet bij aan de Nederlandse economie en onze belastingen.”

Ook zien de ketens dat het personeel de moed begint te verliezen. “De koek is op bij onze mensen. We zien groeiende verzuimcijfers, meer gesprekken met bedrijfsartsen en ga zo maar door. Ze willen vooruit, aan de gang. Het draagvlak is weg.”

Net als de brancheorganisaties wijzen ze erop dat er prima kan worden gewinkeld als klanten anderhalve meter afstand houden en desnoods een (verplicht en niet-helpend) mondkapje dragen. En dan nog: een doorsnee modezaak of schoenenwinkel is normaal al blij met 10 klanten in acht uur op een dag. Hoezo 1,5 meter afstand? Tot wie? Als de politiek andere maatregelen wil, dan staan ze daar voor open. De vijftien ketens zijn Ziengs, Scapino, WE Fashion, Score, Takko Fashion, MS Mode, America Today, Expresso, Shoeby, Jeans Centre, Only For Men, Van Uffelen, Claudia Sträter, Wibra en Chasin’.

INretail, dat al diverse keren voor heropening pleitte, zegt dat de economische schade door de lockdown al ruim twee miljard euro bedraagt. De brancheorganisatie wil extra steun voor getroffen ondernemers.

Ook in de Goudse binnenstad is de malaise te zien. Winkeliers met tranen in hun ogen die aan deze website vertellen dat ze geen geld meer hebben. Horecazaken aan de Markt gaan in meerderheid niet eens meer open voor verkoop aan de straat. Er loopt niemand, dus dat heeft geen zin. Waar iedereen zit? Thuis in grote groepen, waarschijnlijk. In kleine ruimtes met alle ramen en deuren dicht en boven op elkaar? Nooit gezond geweest. Misschien een reden voor het grote aantal besmettingen onder met name twintigers (die overigens meestal niet tot ziekte leiden)? En waarom die zich massaal laten testen is ook een raadsel. Ben je niet goed? Ga naar bed en kom er pas over drie dagen weer uit!.
Een normaal mens snapt er niets van.