• juli 24, 2020
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Al ruim 10 jaar ergeren de winkeliers en de horeca-ondernemers aan de Lange Tiendeweg in de Goudse binnenstad zich aan autoverkeer en vooral aan scooters en bromfietsen die dagelijks tot laat over de Lange Tiendeweg rijden. Terwijl er toch ter hoogte van de kruising van de Lange Tiendeweg met de Geuzenstraat en de Lange Tiendeweg ter hoogte van de Groeneweg (en omgekeerd) borden staan waarop staat dat lossen en laden tot 12.00 uur is toegestaan (behalve van 1 april tot en met 15 oktober; dan is het tot 9.30 uur!) en dat brommers en scooters niet zijn toegestaan.

Zeker vanaf 16.00 uur als de bezorging van maaltijden start, is het racen geblazen van bezorgscooters op de Lange Tiendeweg. Soms met snelheden van meer dan 50 kilometer. Gasten van onder meer het terras van restaurant Bangkok City ergeren zich daar mateloos aan, net als overigens de mede-eigenaar Herman Schoemaker.
Daarom is Schoemaker een actie gestart om de gemeente te vragen om – tegen autoverkeer – een zakpaal te plaatsen op het punt Geuzenstraat/Lange Tiendeweg en om kleine maar effectieve verkeersdrempels te leggen in de Lange Tiendeweg. ‘Dat stuitert de maaltijden flink in de bezorgscooter bij die snelheid en zorgt dus voor afname van de snelheid. Overigens mag meer controle ook wel. Nu komen allerlei scooters en bromfietsers keihard aangereden vanaf de Tiendewegbrug die ook nog eens hoger ligt dan de Lange Tiendeweg. Dus die voertuigen die toch al asociaal hard rijden, worden als het ware gelanceerd en rijden nog harder over de Lange Tiendeweg. En verder over het stuk wandelgebied bij het laatste stuk Lange Tiendeweg. Omdat ze niet over de Markt willen scheuren rijden ze rechtdoor over Achter de Kerk. Daar een dubbel hekje plaatsen zou ook fijn zijn, waardoor ze moeten afstappen of stapvoets moeten rijden. Voor rollators, scootmobielen en andere hulpmiddelen hoeft dat geen probleem te zijn. Hulpdiensten kunnen daar binnenkomen via de Torenstraat. In andere steden zie je die dubbele hekjes ook.’

Daarom heeft Schoemaker namens de meeste winkeliers en horeca-ondernemers aan de Lange Tiendeweg afgelopen woensdag een petitie met verzoekschrift vergezeld van foto’s van de overlast bij de gemeente in de bus gedaan. Met hoop op eindelijk maatregelen.

Op de foto een personenwagen die rond 13.00 uur afgelopen donderdag gewoon op de Lange Tiendeweg stopte om een boodschap te doen in een winkel. Op een donderdag, terwijl het verbodsbord aangeeft dat dit stuk straat op donderdagen van 1 april tot 15 oktober vanaf 9.30 uur verboden is voor alle verkeer, behalve voor fietsers.