• oktober 18, 2020
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Sinds afgelopen woensdag is Nederland weer in een beperkte lockdown. De horeca is verplicht dicht en de verplichting tot het dragen van mondkapjes splijt Nederland. Een deel vindt het nuttig en een ander deel vindt het echter – net als het RIVM herhaaldelijk heeft gezegd – zinloos. Diverse enquetes zouden uitwijzen dat 75 procent van de Nederlanders een verplichting zou toejuichen om in openbare binnenruimtes en ook buitenruimtes mondkapjes te dragen.
Dan is het opvallend – aldus ook deskundigen van het RIVM – dat hooguit 30 procent van de bezoekers aan binnenruimtes en 10 procent aan buitenruimtes vrijwillig zo’n kapje draagt. Dat staat in schril contrast tot die zogenaamde mening van Nederlanders dat iedereen zo’n kapje zou moeten dragen. Als de meerderheid vindt dat een mondkapje zou moeten worden gedragen, waarom doet die meerderheid dat nu al niet, zo stellen zij.

Ook in de Goudse binnenstad valt dit te zien. Naar schatting 10 procent van jong en oud draagt op straat een mondkapje, vaak ook nog verkeerd onder de neus of even op het hoofd of onder de kin waardoor het kapje volgens deskundigen weer nutteloos is als men het weer over mond en neus schuift.

En na de afgekondigde sluiting van de horeca afgelopen woensdag is het helaas doodstil in de binnenstad geworden. Opgestapelde terrassen doen het beeld van een uitnodigende binnenstad ook geen goed. Deskundigen vrezen het ergste voor veel horecazaken en winkels.
De lockdown is afgekondigd voor een periode van vier weken, maar zelfs het RIVM speculeert nu al op een sluiting tot zeker het einde van dit jaar.

Ook de Goudse binnenstad gaat – hoewel ook deze site graag heel optimistich zou willen zijn – een hele zware tijd tegemoet.
Help elkaar en koop lokaal, is het motto!