• maart 16, 2020
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft het kabinet zondag (gisteren) besloten om alsnog de scholen en de kinderopvang in Nederland te sluiten. Horecagelegenheden en sportclubs moeten vanaf afgelopen zondag 18.00 uur de deuren sluiten. De maatregelen gelden tot en met 6 april.

Minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) en minister Arie Slob (Onderwijs) kondigden de extra maatregelen zondagmiddag op een persconferentie aan.
Kinderen van ouders die werken in zogenoemde vitale sectoren (zorg, politie en brandweer) moeten wel op de scholen worden opgevangen.

Ook sauna’s, seksclubs en coffeeshops moeten dicht. De maatregelen die donderdag zijn aangekondigd (thuiswerken waar mogelijk, beperken van sociale contacten) worden met een week verlengd naar eveneens 6 april. Daarbij komt dat het kabinet mensen oproept om nog voorzichtiger te zijn. Zo roept Bruins op om te allen tijde 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren.
Ook herhaalde hij dat hamsteren van boodschappen niet nodig is. “Er is genoeg voor iedereen.” De minister kondigde ook aan dat er de komende dagen nieuwe maatregelen te verwachten zijn.

De Rijksvoorlichtingsdienst maakte eerder op de middag bekend dat premier Mark Rutte maandag om 19.00 uur het land zal toespreken. De minister-president zal nader ingaan op de gevolgen die de bestrijding van het coronavirus de komende weken zal hebben op het dagelijks leven.

Hoewel veel horecabedrijven in de Goudse binnenstad min of meer rekening hielden met dit scenario is het besluit toch aangekomen als een mokerslag. Twee restaurants (Copper aan de Markt en Bangkok City aan de Lange Tiendeweg) hadden zelf al aan het begin van de middag ‘vrijwillig’ aangekondigd voorlopig dicht te gaan. Voor hen en voor veel andere horecazaken zijn de zorgen groot. Tegenover deze website verklaarden eigenaren van horecabedrijven ernstige zorgen te hebben hoe nu in financiële zin met het personeel om te gaan. Ook winkels gaan zich zorgen maken: geen vertier en geen horeca betekenen ook geen klanten in winkels.
Nu de stop op de horeca zeker duurt tot en met 6 april betekent dit dat ook de eerste toeristische kaasmarkten op de Markt in Gouda zullen vervallen. Kortom, ook een ramp voor de warenmarkt.