• juni 25, 2020
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Door de coronacrisis hebben 260.000 Nederlanders voor het eerst online boodschappen gedaan, blijkt uit consumentenonderzoek. In het algemeen werd vaker online gewinkeld, met name door ouderen.
De afgelopen maanden hebben vier op de tien mensen meer via internet gekocht dan eerder, zegt vastgoedadviseur Colliers International na onderzoek onder ruim 2000 consumenten. Vooral kleding en schoenen, persoonlijke verzorging en boeken en tijdschriften waren in trek.

Bijna 37 procent van de Nederlanders is van plan ook in de toekomst meer producten online te bestellen. Bij mensen ouder dan 50 is dat percentage niet veel anders. ‘Dat is opvallend, omdat het juist zij zijn die eerder weinig online kochten’, aldus de onderzoekers. ‘Door de uitbraak van het coronavirus winkelden mensen vaker vanuit huis en het bestellen via internet is ook definitief door ouderen ontdekt.’

Volgens Colliers voorspelt deze ontwikkeling weinig goeds voor de winkelstraten. Op korte termijn komt één op de vijf winkels leeg te staan in middelgrote steden als gevolg van online winkelen, verwacht Colliers.
Colliers schat dat op basis van de verwachte omzetdaling in fysieke winkels er ruim 100.000 vierkante meter minder ruimte nodig is. ‘Vooral winkels die boeken en tijdschriften, huishoudelijke apparaten, elektronica en speelgoed verkopen, zitten te ruim in hun jasje.’