• april 12, 2021
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Afgelopen week werd weer (waarschijnlijk bewust) gelekt vanuit het kabinet dat winkels en terrassen per 21 april mogelijk weer open mogen. Zoals verwacht bij dit soort gelekte berichten werd gekeken naar de reacties uit de samenleving en zoals opnieuw verwacht begonnen onder meer ziekenhuizen te klagen dat dit zeer slecht zou zijn voor de bemensing van de ic’s.
Dus krabbelde het kabinet dit weekend terug op dat voornemen. Nu wordt die heropening verschoven naar 28 april.
En opnieuw wordt al sinds bijna 1,5 jaar een perspectief aan de horizon van een terug naar een beetje normale samenleving naar de prullenbak verwezen.

Dit weekend zou opnieuw bij ruim 8.800 mensen een besmetting zijn vastgesteld, met de aantekening dat een besmetting niet gelijk staat aan een ziekte. Waarom zoveel bang gemaakte mensen zich iedere dag laten testen is een raadsel. Dat gebeurt toch nooit in een gewone of ernstige griepachtige periode waarbij normaal honderdduizenden tot miljoenen landgenoten besmet raken?

Gelukkig zijn er nog burgemeesters die wel bij zinnen zijn en blijven. De Haagse burgemeester Jan van Zanen doet samen met zijn collega’s uit Utrecht, Amsterdam en Rotterdam ‘een dringend appel’ op het kabinet om de terrassen en andere buitenruimten te heropenen. Dat heeft dit viertal deze zondag laten weten.
‘In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimten hard nodig; zij eigenen zich deze ook toe als het weer beter wordt. Daarmee wordt de handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan.’
De vier steden zeggen dat een ‘beheerste openstelling van de buitenruimten’ juist noodzakelijk is om besmettingen te voorkomen, omdat hiermee ongeregelde samenkomsten tegen worden gegaan. Ook is het nodig voor ‘de geloofwaardigheid van het coronabeleid’.

Uit herhaald onderzoek komt ook naar voren dat de kans op een besmetting juist binnen in thuis- en werksituaties vele malen groter is dan de verwaarloosbare kans op buiten.
Mogelijk komt het kabinet tijdens de persconferentie van dinsdag met randvoorwaarden voor de opening van de terrassen op 28 april. Het gaat onder andere om een limiet van het aantal gasten per tafeltje, een reserveringsverplichting (dus langslopen en even zitten zou niet mogen) en spelregels voor het dragen van een mondkapje (te idioot voor buiten: een mondkapje!!!). Dat zijn dan weer voorwaarden (reserveren en dat – volgens het RIVM – zinloze mondkapje) die veel bezoekers toch weer zullen doen afzien van een terrasbezoek. En daarmee verdwijnt ook opnieuw een volgend perspectief in de prullenmand.