• maart 07, 2021
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

De petitie van supermarktketen Dirk van den Broek om de btw op groente en fruit te verlagen van 9 naar 6 procent kent in een week tijd al 40.000 ondertekenaars. Algemeen directeur Marcel Huizing van Dirk zal na de Tweede Kamerverkiezingen de petitie in Den Haag overhandigen. Bovendien, zegt de topman, lijken veel politieke partijen betaalbare voeding belangrijk te vinden. Dit schrijft het AD.

‘Als je kijkt naar het aantal handtekeningen overtreft dat onze verwachtingen”, zegt Marcel Huizing, topman van Dirk van den Broek. De directeur kreeg sinds het begin van het initiatief veel reacties. Op sociale media krijgen de berichten van de supermarkt, die ook veel worden gedeeld, veel duimpjes. Dirk heeft een snaar geraakt en dat is logisch, vindt Huizing. ‘Omdat het om gezondheid gaat. Hoewel ook veel mensen vanuit een financieel oogpunt positief tegenover een verlaging van de belasting op groente en fruit zijn. De directeur van de branchevereniging van diëtisten stuurde een berichtje en ik kreeg er ook een van een cardioloog van Hartlife Klinieken’.

Het kabinet Rutte 3 verhoogde het laagste btw-tarief op 1 januari 2019 van 6 naar 9 procent. Destijds waren wetenschappers, artsen en consumentenorganisaties al tegenstander van de maatregel omdat niet alleen chips duurder werden, maar ook broccoli en bananen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van de supermarkten, vraagt zich af of een belastinginstrument moet ingezet worden om het gedrag van mensen te sturen. ‘Het staat iedere onderneming vrij om kortingen te geven op producten, bijvoorbeeld op groente en fruit. De inzet van het belastinginstrument is aan de politiek. De besluitvorming daarover laten wij dan ook graag daar’, zegt een woordvoerster van het CBL.

Supermarktketen Albert Heijn zegt de reactie van het CBL te delen. Jumbo zegt het initiatief van Dirk met interesse te volgen, maar wil verder niet ingaan op een eventuele steunbetuiging met betrekking tot de petitie. Onlinesupermarkt Picnic zegt wel achter de vraag die Dirk stelt te staan. ‘In een land waarin we proberen mensen gezonder te laten eten is het inderdaad vreemd om de btw op verse groenten dan te verhogen. Dus het terugdraaien daarvan of nog verder reduceren steunen wij van harte’, aldus mede-oprichter Michiel Muller.