Pakketbezorgers als PostNL, DHL en UPS onderzoeken post- en pakketbezorging met een zelf rijdende robot. Deze robot kan post en pakketten voor een hele straat of heel appartementenblok in één keer bezorgen. Dat meldt De Telegraaf.

De zelf rijdende robot is afkomstig uit Noorwegen en is door het Noorse postbedrijf Posten samen met een investeerder ontwikkeld. Met de technologie van het Nederlandse Last Mile Logistics (LML) uit Oisterwijk gaat bij de robot de juiste kluis open als iemand zijn post komt ophalen.

Omwonenden krijgen een bericht als de pakketkluisrobot voor de deur staat. De kluis met het juiste pakket wordt geopend door een smartphone. De robot rijdt aan het eind van de dag zelf terug naar het sorteercentrum.

Volgens de Noorse investeerder is het laten rondrijden van de robot efficiënter dan post en pakketten laten bezorgen via busjes. Het eerste prototype is afgelopen week week naar Nederland gekomen om kennis te maken met potentiële klanten en die te ontmoeten in de Benelux.