• juli 02, 2019
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Het ziet ernaar uit dat Decathlon in Zuid-Holland opnieuw een tegenslag te verwerken krijgt. Al vijf jaar is de Franse retailer bezig om zijn ‘try and buy’-concept naar zowel het Schiedamse sportpark Harga te brengen als naar het Forepark in Den Haag. De provincie staat de bouw daarvan echter niet toe.

De eerdere reden om de bouw af te wijzen is omdat het concept niet onderscheidend genoeg zou zijn. De provincie wil dat winkels zich in de centra van de steden vestigen om leegstand daar te voorkomen en staat grootschalige detailhandel buiten het centrum daardoor niet toe. Decathlon was het niet eens met deze uitspraak en ging in beroep bij de Raad van State om het besluit van de provincie ongedaan te laten maken. Die bepaalde dat de provincie een nieuw besluit moet nemen.
Decathlon stelt onder meer dat het juist buiten een centrum van een stad wil zitten om zo met sportverenigingen samen te werken die daar sportaccommodaties hebben. ‘Sport is juist iets wat de politiek wil stimuleren en wij begrijpen niet waarom in dit geval de provincie dat wil verhinderen’, aldus kort samengevat het verweer.
Ongetwijfeld speelt ook mee dat Decathlon veel vierkante meters voor zijn vestigingen wil en hoe dichter bij/in een stadscentrum, hoe duurder dat wordt.

Dat besluit wordt halverwege deze maand genomen, maar het ziet ernaar uit dat de sportwinkelketen de zaak niet gaat winnen. Na heroverweging vinden Gedeputeerde Staten dat de beoogde vestigingen van Decathlon niet bijdragen aan de doelstelling van de provincie om ‘vitaliteit, kracht en aantrekkelijkheid’ van de centra te versterken. De uitspraak wordt nog met Provinciale Staten besproken voor een definitieve uitspraak gedaan kan worden.