• november 18, 2021
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

De Tweede Kamer steunt de mogelijkheid om de coronapas in niet-essentiële winkels in te voeren. Een meerderheid is voor een wetswijziging die zorgminister Hugo de Jonge wil doorvoeren, meldt persbureau ANP na een debat over het onderwerp.

Of de coronapas er daadwerkelijk komt, is nog niet zeker. De komende twee weken moet duidelijk worden of het aantal coronabesmettingen voldoende is afgenomen. Ook moet de Eerste Kamer zich nog over het voorstel buigen.

Het is ook nog niet duidelijk in welke winkels klanten de QR-code zouden moeten laten zien. ChristenUnie en VVD willen dat kleine winkels worden ontzien. Daar zou anderhalve meter afstand houden een alternatief kunnen zijn. De Jonge zegde toe naar deze mogelijkheid te kijken. De Kamer stemt deze donderdag over het wetsvoorstel en het amendement van ChristenUnie en VVD.

De brancheorganisaties INretail en de Raad Nederlandse Detailhandel zijn fel tegen zo’n toegangspas. Volgens hen hebben winkels te weinig personeel om van iedereen de QR-code te controleren en levert het ook veel discussie op bij de ingang. Ze wijzen er ook op dat winkels nauwelijks een rol spelen bij besmettingen.

Besmettingen vinden zeker nu vooral plaats in de thuissituatie bij bepaalde groepen inwoners die de overheid uit angst voor discriminatie niet hardop durft te benoemen. Inmiddels is ruim 85% tweemaal geprikt maar het aantal inwoners in ziekenhuizen is hoger dan ooit. We moesten toch zoveel mogelijk tweemaal geprikt worden? Dan was het toch voorbij? Rara. Maar niemand legt dat uit of kan dat uitleggen. En inmiddels is de Goudse binnenstad met winkels en horeca compleet leeg gelopen. Doodstil overal.
Kaarsjesavond gaat niet door en de ijsbaan komt er ook niet. Kortom, het worden saaie en stille maanden voor (bijna) iedere ondernemer.