• april 02, 2021
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

In de tien grootste gemeenten zijn nauwelijks boetes uitgedeeld aan winkeliers die de coronaregels overtreden. Uit een rondgang van de NOS blijkt dat steden als Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Utrecht, Breda en Deventer sinds 3 maart zelfs geen enkele boete hebben uitgedeeld.

Sinds die datum is winkelen op afspraak toegestaan. Officieel mogen winkels alleen klanten ontvangen die zich vier uur van tevoren hebben aangemeld. Dat laatste geldt ook voor click & collect, dat al langer mag. Ook is vastgelegd hoeveel klanten er in de winkel mogen en dat de anderhalve meter afstand in acht moet worden genomen.

In de praktijk blijken winkeliers geregeld een oogje toe te knijpen. Dat geven ze zelf toe, maar blijkt ook uit verhalen van winkelend publiek. Ook zonder afspraak worden mensen toegelaten, als ze zich maar aan de basisregels houden en er voldoende ruimte in de zaak is. Dat gebeurt onder meer in Groningen, zag RTV Noord. Brancheorganisatie INretail wil af van de vier uur tussen afspraak en bezoek.

Uit navraag van BNR blijkt dat steeds meer mensen ook niet komen opdagen als ze een afspraak hebben gemaakt. Bij sommige grote winkels blijft al tot een derde van de klanten weg.

Ook in Gouda valt te zien dat veel winkels de deur gewoon open hebben. Als er iemand binnenkomt wordt geroepen: u hebt toch gisteren een afspraak gemaakt? ‘Ja ‘, is dan het antwoord. Rare regels vragen om creatieve antwoorden.